Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå nr 11/05

Varje dag får HTF Direkt upp till 600 samtal med frågor från medlemmar i hela landet. Lön&jobb har lyssnat på en jourtelefon under några timmar och publicerar svar på typiska frågor. <br />Vi återkommer med nya frågor i nästa nummer.<br /><br />
Publicerad
Kan jag jobba på ett annat företag?
Jag har gått ner till 75 procent med stöd av föräldraledighetslagen och jobbar fyra dagar i veckan. Nu har jag fått ett erbjudande om arbete av ett annat företag på min lediga dag. Kan jag börja jobba den dagen eftersom jag är ledig då?

Svar:
Nej, eftersom du begärt ledighet med stöd av föräldraledighetslagen har du ingen rätt att utföra annat arbete under den tjänstlediga tiden.
Måste jag ta semester?
Min arbetsgivare säger att han ska stänga företaget i mellandagarna. Han vill nu att jag ska ta ut mina sparade semesterdagar istället för att jobba. J
ag har redan tagit ut fyra veckors semester i somras och meddelade min arbetsgivare att jag vill spara resterande fem dagar. Måste jag ta ut mina sparade dagar för att få betald ledighet i mellandagarna?

Svar:
Nej. Om din arbetsgivare stänger arbetsplatsen i mellandagarna får han se till att det finns arbete för dig att utföra dessa dagar eller helt enkelt låta dig vara ledig med bibehållen lön. Eftersom du har rätt att spara visst antal semesterdagar under fem år kan arbetsgivaren inte tvinga dig att ta ut dessa sparade.

Hur räknas min anställningstid?
Vi har uppsägningar på gång i företaget där jag arbetar och jag undrar därför hur min anställningstid ska räknas. Jag har nu varit anställd två år i företaget. Har även varit anställd här tidigare i tre år. Får jag räkna ihop dessa anställningstider eller är det endast den senaste som räknas?

Svar:
Du ska räkna ihop alla dina anställningstider inom företaget för att veta hur lång uppsägningstid du har rätt till.

Är det rimligt att börja vikariera?
Jag har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist och har skriftligen lämnat in en anmälan om företrädesrätt till återanställning. Nu har min arbetsgivare erbjudit mig ett vikariat. Är det rimligt, jag hade en tillsvidaretjänst när jag blev uppsagd?

Svar:
Ja, din arbetsgivare är skyldig att erbjuda dig en anställning, om du har tillräckliga kvalifikationer för arbetsuppgiften, även om det "bara" är ett vikariat. Tänk på att senast en månad innan vikariatet avslutas ska du meddelas om det blir en förlängning eller ej. Under denna månad har du företrädesrätt om du anmäler det plus att du får ytterligare nio månaders företrädesrätt när vikariatet har avslutats.

Ska jag säga till om pension?
Jag fyller 65 år nu i vår och har tänkt att gå i pension då. Jag undrar hur jag ska gå tillväga när jag ska sluta. Ska jag säga upp mig eller gör min arbetsgivare det?

Svar:
Eftersom du inte tänker att fortsätta arbeta tills du fyller 67 år, vilket du annars har rätt till enligt lagen, kan du avsluta din anställning vid 65 års ålder. Du ska enligt LAS säga upp din anställning på sedvanligt sätt.

Kan jag få heltidstjänsten?
Jag är anställd sedan 6 år på mitt jobb och arbetar 75 procent. Nu ska arbetsgivaren anställa en ny person på en annan tjänst som ska arbeta heltid och jag har sedan en längre till talat med min arbetsgivare om att jag vill gå upp i arbetstid. Vad har jag för rätt att få den nya tjänsten?

Svar:
Om du har anmält till din arbetsgivare att du vill utöka din arbetstid och att du har tillräckliga kvalifikationer ska du enligt LAS (anställningsskyddslagen) ha företrädesrätt till den nya tjänsten. Om arbetsgivaren har flera driftsenheter gäller företrädesrätten på den enhet där du har deltidstjänsten.

Kan jag få utbildning på arbetstid?
Jag har nyss blivit vald till skyddsombud och behöver alltså utbildning för att sköta uppdraget på bästa sätt. Problemet är att min arbetsgivare säger att jag måste hitta någon kurs som ligger utanför arbetstid och att jag eller klubben måste stå för kostnaden. Vad är det som gäller?

Svar: Arbetsgivaren har skyldighet att stå för hela kostnaden för grundutbildningen och du ska kunna gå utbildningen på betald arbetstid.

Måste arbetsgivaren få reda på min sjukdom?
Jag lider av depression som återkommer då och då och nu undrar jag om min arbetsgivare har rätt att se vilken sjukdom jag har när jag lämnar in läkarintyg?

Svar:
Nej, enligt sjuklönelagen 8 § behöver inte intyget innehålla närmare uppgift om vilken sjukdom du lider av.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.