Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå nr 1/07

Varje dag får HTF via sin jourtelefon upp till 600 samtal från medlemmar I hela landet och med frågor som rör den typiska vardagen på jobbet. Vi publicerar svaren på de vanligaste frågorna om anställningsvillkor.<br />
Publicerad
Ska jag provjobba utan lön?
Jag har precis sökt ett jobb som telefonoperatör men för att det ska bli helt klart med anställningen vill arbetsgivaren att jag ska provjobba i 2 veckor först utan lön. Arbetsgivaren säger att detta är vanligt och det är för att se om jag passar för jobbet. Är detta riktigt?

Svar:
Nej, det låter inte seriöst. Man ska inte utföra arbete utan lön, inte heller "provjobba" utan lön. Se till att ni gör upp om lönefrågan skriftligen innan du ingår en anställning, det är det bästa rådet vi kan ge dig.
Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen är arbetsgivaren skyldig att följa de villkor som reglerar löner, anställningsvillkor etc. Kontakta gärna HTF Direkt för rådgivning innan du skriver under ett anställningsavtal.

Var hamnar jag på turordningslistan?
Vi har en omorganisation på gång på min arbetsplats och det finns risk för att några blir uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu håller man på med att upprätta en turordningslista.
Jag undrar då var jag hamnar i listan eftersom jag har varit föräldraledig i 1,5 år? Får jag räkna den tiden? Svar: Ja, i turordningslistan får du tillgodoräkna dig all anställningstid i företaget och det betyder naturligtvis också tiden när du var föräldraledig.

Har jag rätt till sjuklön?
Jag är anställd på timme sedan ett halvår och undrar om jag har rätt till sjuklön när jag blir sjuk?

Svar:
För den schemalagda arbetstiden som du skulle ha jobbat, om du inte hade blivit sjuk, har du rätt till sjuklön från arbetsgivaren till och med dag 14.

Hur får jag arbetsgivarintyg?
Jag slutade på mitt förra jobb i augusti 2006. Då skulle jag få ett arbetsgivarintyg eftersom jag inte hade ett nytt jobb, men det har jag inte fått än. Vad ska jag göra?

Svar:
Din arbetsgivare är skyldig att skyndsamt skriva ett arbetsgivarintyg enligt 47 § i Lagen om arbetslöshetsförsäkring. Om de trots din påminnelse inte skickar ett korrekt intyg, kan vi på HTF kontakta arbetsgivaren för din räkning.

Kan jag få tjänstledigt?
Jag är så trött på mitt jobb, det känns som jag inte utvecklas alls. Kan jag få tjänstledigt för att starta något eget? Jag tycker att jag har en jättebra affärsidé.

Svar:
Ja, det kan du. I "Lagen om ledighet för att bedriva näringsverksamhet" regleras villkor som måste uppfyllas för att få ledigt. Villkor är bl a att du inte får konkurrera med arbetsgivarens verksamhet och att du har varit anställd hos arbetsgivaren de senaste 6 månaderna eller sammanlagt minst 12 månader de senaste 2 åren. Du kan få tjänstledigt i upp till sex månader.

Har jag företräde?
Jag sa upp mig från en anställning för 7 månader sedan för att jag fick ett annat jobb. Nu söker jag jobb igen och ser att min gamla arbetsgivare söker folk En kompis sa att jag borde ha företräde till nytt arbete där. Är det verkligen så?

Svar:
Nej, det har man inte vid egen uppsägning. Företrädesrätt till nyanställning kan man bara ha om din gamla arbetsgivare sagt upp dig pga arbetsbrist.

Vad menas med företrädesrätt?
Min anställning upphör den sista oktober. Jag har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. I mina papper står det att jag har någon slags företrädesrätt, vad menas med det?

Svar:
En arbetstagare som har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har företrädesrätt till återanställning i företaget. En förutsättning för att företrädesrätten ska gälla är att arbetstagaren har varit anställd hos arbetsgivaren sammanlagt mer än 12 månader under de senaste 2 åren.
Företrädesrätten gäller till dess att 9 månader förflutit från den dag anställningen upphör. Om du vill utnyttja företrädesrätten ska du anmäla det till din arbetsgivare, det räcker alltså inte att det står inskrivet i dina papper.
För att kunna hävda företrädesrätt till ny anställning krävs att du har tillräckliga kvalifikationer för den nya tjänsten.

Har jag rätt till justerbara möbler?
Det finns möjligheter att inhandla kontorsmöbler för indivuell justering, om en anställd behöver det. Vem har rätt till detta?.

Svar:
I Arbetsmiljölagen står att "arbetsmiljön ska anpassas till människors olika förutsättningar fysiskt och psykiskt."
I föreskriften "Belastningsergonomi" framgår bland annat att arbetsstolen skall vara stadig, ge rörelsefrihet och en bekväm arbetsställning. Sitsen skall vara reglerbar i höjdled. Ryggstödet skall vara reglerbart i höjdled och kunna vinklas. Fotstöd skall erbjudas alla som så önskar.
Liknande krav på justerbarhet ställs på borden Läs mer i föreskriften om "Belastningsergonomi" (AFS 1998:1) på Arbetsmiljöverket www.av.se Signatur:

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.