Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren, hallå! nr 1/05

Varje dag tar HTF Direkt emot cirka 600 telefonsamtal med frågor om arbets- och anställningsvillkor. Vi publicerar de viktigaste frågorna och svaren här.<br />
Publicerad
Kan jag omplaceras till lagret?
Jag arbetar idag som ekonomiassistent. Nu vill arbetsgivaren att jag ska byta arbetsuppgifter med en arbetskamrat som arbetar på lagret då denne inte längre klarar av tunga lyft. Kan arbetsgivaren göra så?

Svar:
Nej, arbetsgivaren kan inte tvinga en tjänsteman att utföra arbetsuppgifter som ligger utanför tjänstemannens avtalsområde.
Om arbetsgivaren vill göra förändringar i organisationen så ska denne först förhandla med de fackliga parterna.

Har jag rätt att vägra övertid?
Idag har min chef beordrat mig att jobba över två timmar. Kan jag säga nej? Finns det någon tidsgräns när jag måste ha blivit meddelad om övertid?

Svar:
Det finns inget skrivet i arbetstidslagen eller i HTFs kollektivavtal om hur lång tid i förväg arbetsgivaren ska informera berörd personal om att de ska arbeta övertid.
I kollektivavtalet finns dock regler om arbetstidens förläggning som bl a säger att arbetsgivaren ska ta hänsyn "till såväl verksamhetens behov som till tjänstemannens behov och önskemål". Även om denna bestämmelse gäller den ordinarie arbetstidens förläggning så kan detta vara en vägledning om den hänsyn arbetsgivaren ska ta till tjänstemannens möjligheter att med kort varsel arbeta övertid.
Om din arbetsgivare beordrar dig övertidsarbete samma dag eller endast någon dag i förväg och du har planerat för annat den tiden, t ex går utbildning, inplanerat teaterbesök eller att barnomsorgen inte är ordnad, bör du ha skäl att tacka nej till övertidsarbete.

Med hur kort varsel kan arbetstiden ändras?
Jag arbetar på ett företag som på fredagen före julveckan gick ut med ändrade arbetstider. Vi skull arbete en timme mer per dag fram till jul. Ändringen skull gälla från och med måndag i julveckan. Detta ledde till att flera av mina arbetskamrater inte visste om att det skulle gälla nya arbetstider från och med måndagen. Kan verkligen arbetsgivaren ändra på våra ordinarie arbetstider med så kort varsel?

Svar:
Nej. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal är han enligt arbetstidslagen skyldig att ge besked minst två veckor i förväg. Ett besked kan emellertid lämnas med kortare frist om verksamhetens art eller en händelse inte kunnat förutses i förväg. Julen kan inte anses vara en händelse som är omöjlig att förutse i förväg. Därför ska arbetsgivaren i denna situation lämna besked om ändrade arbetstider minst 14 dagar i förväg.
Om arbetsgivaren har kollektivavtal måste han först förhandla med facket enligt medbestämmandelagen (MBL). Arbetsgivaren ska dessutom ta hänsyn till de förutsättningar som gäller för arbetstidens förläggning där bl a hänsyn ska tas till tjänstemannens önskemål och behov och inte enbart verksamhetens behov.


Hur får jag friår?
Vi har diskuterat kring friåret här på företaget och undrar hur vi kan gå tillväga för att söka detta. Vem kan söka och vem bestämmer om jag blir berättigad till friår? Vilken ersättning utgår när jag är ledig för friåret?

Svar:
Friår införs från och med 1 januari 2005. En av förutsättningarna för att friår ska kunna medges är att det finns en överenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare om ledighet samt att arbetstagaren ska ha varit anställd hos arbetsgivaren under de senaste två åren. Friåret innebär att du som anställd kan ta ledigt tre till tolv månader samtidigt som en arbetssökande från arbetsförmedlingen går in som vikarie för dig. Ansökan görs till arbetsförmedlingen. För mer information om friåret ring AMS Infocenter 020-420 420.
Den som är ledig enligt friårets regler får ersättning (aktivitetsstöd) som motsvarar 85 procent av ersättningen vid arbetslöshet. Stödet utgår fem dagar i veckan. Det är försäkringskassan som beräknar ersättningen och sköter utbetalningarna och kan ge mer information om ersättning.

Får jag ledigt för att flytta?
Hej, jag ska flytta och har för mig att jag har rätt till betald ledighet i upp till 2 dagar vid flytt. Stämmer det?

Svar:
Betald ledighet vid flytt regleras inte i kollektivavtalen eller i lagarna, men det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats eller i företagspolicyn. Kolla vilken praxis ni har på din a

HTF Direkt...
ger facklig rådgivning och service till medlemmar i förbundet, ring 0770-870870 eller skriv via www.htf.se
Öppet: mån-tors kl 8.15-17.00, fred kl 8.15-16.00


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.