Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå nr 10/05

Varje dag får HTF Direkt upp till 600 samtal med frågor från medlemmar i hela landet. Lön&jobb har lyssnat på en jourtelefon under några timmar och publicerar svar på typiska frågor. <br />Vi återkommer med nya frågor i nästa nummer.<br />
Publicerad
När får en förälder korta arbetstiden?
Vilka regler gäller för en småbarnsförälder som vill gå ner i arbetstid. Är det upp till arbetsgivarens goda vilja eller finns det något skrivet? Enligt Försäkringskassan har de inget med det att göra, har ni det?

Svar:
Nej, det är inte enbart upp till arbetsgivarens goda vilja. Du har rätt till förkortning av arbetstiden med upp till en fjärdedel (25 procent) tills ditt barn är åtta år. Du måste dock ha varit anställd hos arbetsgivaren de senaste sex månaderna före ledighetens början, eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren. Du ska anmäla ledigheten två månader innan den ska börja och då ange hur länge du tänkt förkorta din arbetstid. Var noga med att inte skriva på något nytt anställningsavtal där du blir anställd på 75 procent, utan se till att det är förkortad arbetstid på din ordinarie 100 procents anställning.

Hur ofta får vi ta rast?
Hur ofta har vi rätt till extra pauser? Jag har hört att det är fem minuter i timmen, men vår chef säger att vi bara har rätt till de två 15 minuters betalda raster vi nu har utöver lunchen, som är 45 minuter obetald tid.

Svar:
Arbetstidslagen anger bara rätt till de pauser "som behövs". Fem minuter per timme är ett exempel som finns i Arbetsmiljöverkets kommentarer och kan gälla om pauser måste schemaläggas (till exempel löpandebandsproduktion). Man har rätt till pauser för att t ex gå på toaletten. Det låter rimligt med två tidsbestämda pauser förutom lunch.

Räknas tidigare anställning?
Får en person som tidigare varit anställd i företaget men numera arbetar som inhyrd konsult, tillgodoräkna sig tidigare anställningsår?

Svar:
En person som hyrs in som konsult, och som därmed inte är anställd av företaget, ska inte finnas med på någon turordningslista. Tidigare anställningsår i företaget har då ingen betydelse.

Varför får jag inte ut hela semestern?
Jag har sagt upp mig och slutar 20 december. Nu säger min arbetsgivare att han inte tänker betala ut alla mina innestående semesterdagar eftersom jag har en semesterskuld. Vad menar han? Jag började jobba där för ungefär tre år sedan.

Svar:
Om du fått förskottssemester och säger upp dig själv inom fem år har arbetsgivaren rätt att återkräva denna. Den får dock bara kvittas mot innestående/kvarvarande semesterdagar. Om du har för få dagar kvar får inte arbetsgivaren dra av motsvarande summa på din ordinarie lön eller kräva att du betalar igen den kontant.

Organiserar HTF småföretagare?
Jag ska starta ett litet eget företag och är medlem i HTF sedan flera år. Är ni rätt förbund för mig även i fortsättningen?

Svar:
Nej, som egen företagare ska du flytta över ditt medlemskap till Småföretagarnas a-kassa. Läs mer på smakassa.se

Är sjuka extra försäkrade av HTF?
Jag undrar om det finns någon försäkring som ingår i medlemsavgiften till HTF som t ex täcker upp inkomstbortfall under sjukskrivning?

Svar:
Nej, i ditt medlemskap ingår inte någon försäkring. Du kan däremot teckna förmånliga HTF-medlemsförsäkringar i Folksam, till exempel medlemshem, gruppliv, medlemsbarn och några till.

Hur kallt får det vara på jobbet?
Jag arbetar på en terminal där vi har mycket kallt ibland. Under vintern kan det vara så kyligt att vi måste ha jackor på oss när vi jobbar. Får det verkligen vara så här, finns det inget som reglerar hur temperaturen ska vara på arbetet?

Svar:
Först och främst bör ni ta kontakt med skyddsombudet på er arbetsplats som får hjälpa er med detta. Skyddsombudet är kunnig i arbetsmiljöfrågor.
Arbetsgivaren är skyldig att se till att arbetsmiljön följer reglerna. Reglerna finns till för att säkerställa både säkerhet och värmekomfort. Komfort innebär bl a att temperaturen vid stillasittande arbete normalt ska hållas kring 20-24º C.
Är det för kallt kan man löpa risk för belastningsskador, t ex besvär med nacke och axlar. Även arbetsförmågan påverkas. Det är svårt att skriva med kalla fingrar och både obehag och nedkylning påverkar förmågan att tänka och observera.
Du kan läsa mer om detta på www.av.se, (Regler om rumsklimat finns i arbetsmiljöverket/arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 2000:42, §31-33.)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.