Jag är för tillfället en arbetslös tandsköterska och går på a-kassa. Kan jag dra nytta av lönerevisionen 1 januari 2006 som gäller för anställda? I så fall, var ska jag då meddela den nya lönen?
Svar:
Sedan löneförhandlingarna för medlemmarna inom arbetslöshetskassans verksamhetsområde avslutats sker uppräkning av löneunderlaget för de arbetslösa.
Observera att uppräkningen endast påverkar dagpenningen för dem som inte når upp till dagpenningtaket om 730 kronor per dag under de första 100 dagarna i ersättningsperioden eller dem som inte når upp till den högsta dagpenningen om 680 kronor per dag. Någon höjning av högsta dagpenningbeloppet sker inte.
Årets uppräkning beräknas ske fr.o.m. vecka 18. Medlemmar behöver inte höraav sig för attdetta ska ske.
Måste jag berätta om min graviditet?
Måste jag berätta för arbetsgivaren att jag är gravid så fort jag själv fått reda på det? Eller kan jag vänta ett tag, hur länge i såna fall?
Svar:
Det finns ingen lag som säger när man skall tala om att man är gravid. Det är du själv som avgör när du vill berätta det för arbetsgivaren. Vi rekommenderar dock att du informerar arbetsgivaren så snart den beräknade födseln är fastställd.
Kan jag slippa inkomstförsäkring
Jag är förtroendevald och har fått en fråga från medlemmar som inte vill ha inkomstförsäkring. Vad händer om de inte betalar in den extra avgiften. Går de bara miste om försäkringen eller riskerar de att uteslutas som medlemmar?
Svar:
Eftersom inkomstförsäkringen är obligatorisk och en del av medlemsavgiften går den inte att välja bort. Harman en inkomst som överstiger 20 075 kr/mån så ökas medlemsavgiften med 33 kr/mån.Betalarman inte in hela medlemsavgiften kanman bli utesluten som medlem på grund av bristande betalning.
Beslutet om att införa en inkomstförsäkring togs påHTF:s extrakongressi oktober 2005.Huvudorsaken till att HTF valde att införa försäkringen var att många medlemmar efterlyst en sådan.Om den blivit frivillig hade det blivit för kostsamtoch dyrt att administrera, därför valde man att införa den för alla som ligger över a-kassans inkomsttak.
Vilken arbetstid ska jag ha i avtal?
Jag avslutar min provanställning i dagarna och ska skriva nytt anställningskontrakt.
Som småbarnsförälder vill jag gärna minska min arbetstid jobba 80 procent istället för heltid. Det är vi överens om, min arbetsgivare och jag. Finns det fördelar/nackdelar med att vara anställd 80 på pappret eller 100 procent och avtala om att gå ner i tid?
Svar:
Har man en heltidsanställning har man rätt till kortare arbetstid under en viss tid med hänvisning till föräldraledighetslagen. Det är tryggare att du har 100 procent anställning i botten. När du sen vill avbryta din föräldrarledighet går du upp i arbetstid från 80 till 100 procent.
Om du träffar överenskommelse om en deltidsanställning på 80 procent kan Du i så fall inte gå upp till heltid senare.
Vilken lön har jag rätt till?
Om man jobbar som uthyrd på ett företag, i ca ett år, från och med när har man rätt till företagets lön? (dvs. det företag där man är inhyrd på)
Svar:
Du har aldrig någon rätt att få samma lön som de anställda har på företaget där du är placerad, d v s hos kunden. Det är bemanningsföretaget som är din arbetsgivare och det är med den som du kommer överens om vilken lön eller lönehöjningar som ska gälla. Har de kollektivavtal så är det bemanningsbranschens kollektivavtals villkor som gäller.
Vilka villkor gäller klubbstyrelsen?
Vi arbetar på en arbetsplats där vi har en HTF-klubb, men personal är antingen organiserad i antingen HTF eller Transport. Nu när vi ska välja medlemmar till styrelsen så undrar vi om det går att välja in en styrelsemedlem som är HTF-medlem, men som har arbetsuppgifter som gäller Transports avtalsområde?
Svar:
Det verkar som medlemmen är felorganiserad. Eftersom medlemmen arbetar inom Transports område bör medlemmen gå över till Transport.
Det är viktigt att de anställda är rätt organiserade för att kunna ta del av de försäkringar och förmåner som respektive förbund har, och för att kunna få förhandlingshjälp är det också viktigt att vara med i rätt förbund.