En praktisk handbok för arbetslivet. Så skulle man kunna beskriva den nya boken Bit inte ihop - sätt gränser på jobbet. De båda författarna har arbetat ihop med att hålla kurser i feministiskt självförsvar och använder sig av sina kunskaper i boken, men egentligen kan den läsas av alla som är i underläge i hierarkin - vanliga dödliga anställda.
- Vi använder metoder från våra kurser, men boken är bredare än så. Vi riktar oss till alla som har problem på jobbet. Det behöver inte bara handla om genus, det kan handla om att du är visstidsanställd, ung, har svenska som andraspråk till exempel, säger Rebecka Bohlin, frilansjournalist inriktad på arbetsmarknad och genus.
Boken innehåller, förutom fakta från forskning, olika exempel på hur anställda i allmänhet och kvinnor i synnerhet kan bli bemötta på arbetsmarknaden, men också hur de kan avväpna olika typer av förtryckare. Författarna lyfter fram fackets unika styrka i sammanhanget.
- Vi lever i en tid där det är mycket skitsnack om facket från alla håll och kanter, från både höger och vänster. Det är en ganska farlig utveckling. Facket är en jätteviktig aktör för att skapa förändring och ensam är inte stark på jobbet, säger Rebecka Bohlin.
- Vi lever i en tid av "flexibilisering" och vi kan inte gå emot det en och en. Vi måste hitta gemensamma lösningar.
Det finns många konkreta råd i boken - till exempel vad man ska tänka på inför löneförhandlingen eller hur man bäst hanterar sexuella trakasserier och härskartekniker. Författarparet ställer också krav på förändringar som sänkt arbetstid, neddragning av tempot på jobbet och individuell föräldraförsäkring. De ifrågasätter 24-timmarssamhället och förespråkar nattis och längre öppettider på förskolan. Men Rebecka Bohlins bästa råd till sina läsare är att de ska ta sig själva på större allvar.
- Lyssna på dig själv, skruva upp volymen på känslan av att något är fel och gör något åt det. Bit inte ihop helt enkelt.