Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbet låg bakom depression

En 36-årig säljare som kollapsade har fått sin depression godkänd som arbetsskada av länsrätten. Till stor del beror domen på att försäkringsläkaren ändrade sig.
Publicerad
Strax före jul för tre år sedan svimmade mannen på McDonalds. I fallet slog han huvudet i betonggolvet och fick hjärnskakning och skador på ansikte och skelett.
Orsaken till kollapsen var utbrändhet, hävdade mannen och gjorde en arbetsskadeanmälan. Enligt hans egen berättelse hade hans arbetssituation varit stressig under en lång tid. Ett tag hade han hand om 30 andra säljare samtidigt som han skulle sälja själv. Inte blev det bättre av att företagets löften om utbildning till säljchef och eget kontor aldrig infriades. Hans resultat blev sämre och rollen som säljledare togs ifrån honom, men de säljare han hade haft hand om fortsatte komma till honom med frågor. Fysiskt försämrades arbetsmiljön genom att företaget byggde om och införde kontorslandskap. Den här gången höll inte företaget löftet om eget rum.
Mannens läkare konstaterade att mycket talar för att den allvarliga depression som mannen led av orsakats av hans arbetssituation. Det här gick inte försäkringskassan egen specialist med på. Hans första bedömning var att mannen visserligen utsatts för långvarig stress, men att den inte varit avgörande för uppkomsten av depressionen. Men ett halvår senare låter det annorlunda. Utöver höga arbetskrav och låg egenkontroll har det sociala stödet varit bristfälligt i mannens arbete, skriver försäkringsläkaren som tvärtom mot tidigare menar att arbetssituationens roll har varit väsentlig för insjuknandet.
Det här tog länsrätten till sig och gav mannen rätt i att hans depression är en arbetsskada.
- Det är inte vanligt att försäkringsläkaren ändrar sig. Det hedrar honom att han hade kurage att göra det, säger mannens ombud på LO-TCO Rättsskydd, Margareta Johansson.
Hon är tveksam till om domen kommer att få betydelse i andra, liknande fall.
- Rätten har accepterat arbetsskada trots de höga beviskrav som finns. Men eftersom det är på länsrättsnivå är det inte prejudicerande.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.