Orsaken till kollapsen var utbrändhet, hävdade mannen och gjorde en arbetsskadeanmälan. Enligt hans egen berättelse hade hans arbetssituation varit stressig under en lång tid. Ett tag hade han hand om 30 andra säljare samtidigt som han skulle sälja själv. Inte blev det bättre av att företagets löften om utbildning till säljchef och eget kontor aldrig infriades. Hans resultat blev sämre och rollen som säljledare togs ifrån honom, men de säljare han hade haft hand om fortsatte komma till honom med frågor. Fysiskt försämrades arbetsmiljön genom att företaget byggde om och införde kontorslandskap. Den här gången höll inte företaget löftet om eget rum.
Mannens läkare konstaterade att mycket talar för att den allvarliga depression som mannen led av orsakats av hans arbetssituation. Det här gick inte försäkringskassan egen specialist med på. Hans första bedömning var att mannen visserligen utsatts för långvarig stress, men att den inte varit avgörande för uppkomsten av depressionen. Men ett halvår senare låter det annorlunda. Utöver höga arbetskrav och låg egenkontroll har det sociala stödet varit bristfälligt i mannens arbete, skriver försäkringsläkaren som tvärtom mot tidigare menar att arbetssituationens roll har varit väsentlig för insjuknandet.
Det här tog länsrätten till sig och gav mannen rätt i att hans depression är en arbetsskada.
- Det är inte vanligt att försäkringsläkaren ändrar sig. Det hedrar honom att han hade kurage att göra det, säger mannens ombud på LO-TCO Rättsskydd, Margareta Johansson.
Hon är tveksam till om domen kommer att få betydelse i andra, liknande fall.
- Rätten har accepterat arbetsskada trots de höga beviskrav som finns. Men eftersom det är på länsrättsnivå är det inte prejudicerande.
NIKLAS HALLSTEDT