Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbet håller oss vakna om natten

Ligger du vaken på natten och ältar jobbet? Du är inte ensam. Nästan var fjärde kvinna och var femte man har varje vecka svårt att sova på grund av sitt jobb, visar Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning.
Johanna Rovira Publicerad 14 juni 2012, kl 13:51

Undersökningen, som bygger på intervjuer med cirka 8 000 förvärvsarbetande, visar också att flertalet kvinnor som jobbat minst fem år i samma yrke tycker att deras arbetsbelastning har ökat. Deras uppfattning delas av 40 procent av männen.

Arbetsbelastningen växer sig dessvärre lätt större om du ältar jobbproblem när du egentligen ska sova. Redan efter en natts dålig sömn syns förändringar i hjärnan. Du blir segare, glömmer lättare bort saker och din uppmärksamhet blir kass. Efter tre dagars taskig sömn har immunsystemet tagit stryk och du löper fem gånger så stor risk att bli sjuk. Fortsätter du att ligga sömnlös ökar risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma, enligt forskarna.

Men hav förtröstan. Enligt forskarna så räcker det med en enda natts god sömn för att få krafterna tillbaka. Och kan du omöjligt somna på nätterna kan någon halvtimmes powernap på dagtid göra så att du presterar bättre efteråt.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.