Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobben vid Saab i Trollhättan räddade efter GM-besked

I dag meddelade ledningen för GM Europa att Saab i Trollhättan är en av fyra anläggningar som får bygga bilmodeller på den nya Deltaplattformen. Därmed ska produktionen efter 2010 vara säkrad i Trollhättan.<br />
Publicerad
Även om Lars R Johansson, Sifklubbens representant i Bolagsstyrelsen och Europafacket, är glad över beskedet finns ännu många frågetecken att räta ut, anser han.
- Det här beskedet ger lite andrum och ökad stabilitet. Men det här är bara en plattform och hur det blir med andra bilvarianter när de modeller vi tillverkar i dag fasas ut vet vi inget om i dag. Så jag är lite frågande till om volymen totalt sett räcker till när det gäller de anställda vi har i dag.
- Men gissningsvis får vi göra Saab framöver också eftersom ledningen inser att det är viktigt för svenskarna att Saab tillverkas i Sverige.
För nästan exakt ett år sedan protesterade facken vid Saab Automobile mot att General Motors Europa, GME, ville se fem europeiska fabriker kvalificera sig till att tillverka de framtida produkter som ska byggas på den nya plattformen för kompaktbilar, den så kallade Deltaplattformen, på vilken bland annat Opel Astra byggs.
Förutom Trollhättan berördes fabrikerna i Ellesmere Port i England, Gliwice i Polen, Bochum i Tyskland och Antwerpen i Belgien av kvalificeringen.
Facken misstänkte att GME på det viset försökte anordna en slags tävling om vilka fabriker som får vara kvar framöver.
Sedan dess har facken vid de berörda fabrikerna genom olika protestaktioner och andra åtgärder resultatlöst försökt få till en dialog med ledningen om framtiden för den västeuropeiska bilindustrin och om villkor vid eventuella neddragningar.
I dag lämnade GME överraskande besked om att bilproduktionen på Deltaplattformen förläggs till fyra av de fem tidigare nämnda fabrikerna, däribland Trollhättan, medan anläggningen i belgiska Antwerpen blir lottlös.
- Vi har inte analyserat det här färdigt än. Och vad gäller Antwerpen har ännu ingen sagt att man ska dra ur proppen där, säger Lars R Johansson.
Om Saab i Trollhättan gått miste om den aktuella produktionen på Deltaplattformen hade det sett mycket dystert ut för de 4 500 anställda efter 2010, då produktionen av Saab 9-3 och 9-5 flyttas till Rüsselsheim i Tyskland.
I dag tillverkas cirka 110 000 bilar per år i Trollhättan. Dagens besked säkerställer produktionen av 100 000 bilar per år.
- De nya bilarna kommer att tillverkas på betydligt kortare tid och därför vet vi inget om hur det här påverkar arbetstillfällena än, säger Lars R Johansson.
- Men det är ett oerhört glädjande besked vi fått eftersom det inte bara är viktigt för Trollhättan utan för hela regionen.

ANITA TÄPP







Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.