Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobbade gratis i sex veckor

En kvinna jobbade 241 timmar övertid mellan april och december utan att få någon kompensation. Nu stämmer Unionen bolaget på sammanlagt 56 000 kronor.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 4 december 2013, kl 12:00

Kvinnan, som är medlem i Unionen, började arbeta på Norrlandsföretaget i början av förra året. Hon jobbade som upplevelseproducent vilket innebar att hon hjälpte till att anordna event för olika uppdragsgivare.

Jobbet tog mycket tid och det var omöjligt att slutföra alla arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Vd:n skämtade om att man borde införskaffa en tältsäng så att hon kunde sova kvar på kontoret efter sina långa arbetsdagar.

Under hela sin anställningstid jobbade medlemmen över i sammanlagt 411 timmar. Några tog hon ut i ledighet, men när hon sades upp på grund av arbetsbrist ville företaget inte kompensera henne för de resterande 241 timmarna, med motiveringen att det inte gick enligt tidsschemat.

Unionen stämmer därför företaget på sammanlagt 56 000 kronor.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.