Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jobb kan räddas i Silverdalen

Sedan i höstas har framtiden varit oviss för de anställda vid Silverdalens pappersbruk i Småland. Men nu finns hopp om att en ny ägare tar över och att cirka 100 av de 250 jobben räddas.
Publicerad
Om tre veckor väntas förhandlingarna vara klara.
- Förhoppningsvis kommer ett besked före midsommar. Det är grymt att låta människor gå så här så länge, säger Patrik Lindahl, ordförande för Sifklubben.
Ägarbytena vid Silverdalen utanför Hultsfred har varit flera. Först slog SCA och MoDo ihop sina finpappersdivisioner till MoDo Paper 1999, ett år senare köpte finska Metsä-Serla hela koncernen och Silverdalen kom att ingå i M-real. Verksamheten vid finpappersbruket har varit opåverkad, ända till hösten 2001 då de finska ägarna meddelade att enheten inte längre var intressant.
I december varslades de 250 anställda, varav ett 40-tal är tjänstemän.
- Men det dröjde inte länge förrän det fanns olika grupper som ville köpa Silverdalen och M-real gick in i förhandlingar, säger Patrik Lindahl.
Han betraktar en grupp, där en före detta VD för Silverdalen ingår, som särskilt intressant.
- Det är helt klart ett seriöst alternativ. De skulle i så fall inte ta över hela fabriken, utan bara den lilla linjen. Initialt innebär det att 50-60 personer skulle kunna arbeta kvar, i full drift 110-120 personer, säger Patrik Lindahl.
I februari sades alla upp, 20-30 personer har redan slutat eftersom de fått nya jobb. Ett åtgärdspaket har förhandlats fram där alla som slutar kan söka olika stöd.
- M-real har visat god vilja, långt utöver vad som är vanligt. I paketet ingår betald utbildning, stöd vid flytt och dubbel bosättning, avtalspensioner, kompensation om man tar ett jobb med lägre lön. Det är väldigt generöst, säger Patrik Lindahl.
Arbetsmarknaden i kommunen är redan ansträngd sedan flera stora arbetsgivare lagt ned sina verksamheter.
- Det finns inte många jobb i trakten, det är glesbygd och ser bistert ut. Hoppet står till att Arla lägger en mjölkpulverfabrik i Vimmerby, men det dröjer två till tre år, säger Patrik Lindahl.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.