Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jämställt för de flesta chefer

Kvinnodagen kan firas av de flesta chefer med en känsla av att jämställdhetsarbetet fungerar bra, enligt Positions läsarpanel.
Men var tredje kvinnlig chef uppger att de avlönas sämre än manliga kollegor.
Dag Bremberg Publicerad

Inte ens var tionde man har noterat på sin arbetsplats att kvinnors chefslöner är lägre, men många svarar att de inte vet. Uppenbarligen är det betydligt fler kvinnor som hört och sett dessa skillnader.

De som noterat löneskillnader är dock osäkra på om dessa beror på diskriminering. De flesta män tror inte det, medan de flesta kvinnor svarar att de inte vet.

Män och kvinnor har också delvis olika synsätt på jämställdhetsarbetet på jobbet. Visserligen tycker de flesta att det fungerar bra, men det är ändå dubbelt så många kvinnor (11 procent) som är tydligt missnöjda och uppger att jämställdhetsarbetet fungerar dåligt eller mycket dåligt.

Även om de flesta tycker att det är i stort sett jämställt på deras arbetsplatser, så kan man ändå av svaren utläsa att det i praktiken finns skillnader, bland annat i svaret på denna fråga:

"Vilka har bäst möjligheter att få höga chefsjobb?"

Det är männen, svarar 29 procent, medan 3 procent hävdar att det är kvinnorna. "Ingen skillnad", uppger 64 procent.

De som tydligast ser att kvinnor har ett "glastak" är de medelålders, såväl män som kvinnor. Skillnaderna verkar vara störst i Mellansverige, medan norrlänningarna i regel upplever karriärmöjligheterna som rättvisa.

När man kommer till chansen att få kompetensutveckling så är det också skillnader mellan könen, om än inte så stora. Männen har lättast enligt 10 procent, kvinnorna enligt 4 procent av samtliga svarande.

De yngre, skåningarna och norrlänningarna ser inga skillnader alls, medan män verkar ha lättare att få kompetensutveckling i Småland och landskapen i Mellansverige.

Motståndet mot att anställa kvinnor i fertil ålder är omtalat, men enkäten visar att även om kvinnorna har småbarn så kan de få jobb. Endast 7 procent tror att det finns ett visst motstånd på den egna arbetsplatsen. Siffran är något högre i Västsverige, men lägre i Norrland.

Samma fråga, men gällande män med små barn, visar en intressant skillnad i svaren.  Av de manliga cheferna svarar 5 procent att det finns ett motstånd mot att anställa pappor, medan endast 1 procent av de kvinnliga cheferna sett det problemet.

"Hur betraktas föräldralediga män?" är en av de konkreta frågorna, som av de allra flesta chefer besvaras "helt vanliga". Men det är ändå 5 procent av männen som svarar "fjolliga", och den andelen är högre i Stockholm och Göteborg.

Av samtliga svarande är 59 procent  chefer med lönesättningsansvar. Nästan samtliga av dem svarar "nej" på denna något provocerande fråga:

"Tror du att du omedvetet har diskriminerat kvinnor vid lönesättning?"

De som svarar "ja" eller "kanske" utgör 5 procent, men andelen är dubbelt så hög bland de yngsta cheferna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.