Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IT-skolan III: Spara tid - spara rätt

Ordning i datorn, se till att ha backup och spara hellre en gång för mycket än en gång för lite. Så lyder råden från IT-experten för att slippa se nedlagt arbete försvinna ut i ingenstans.<br />
Publicerad
Du har jobbat på en text i flera dagar. Fingrarna rör sig ivrigt på tangentbordet, kanske lite för ivrigt. För något går fel, väldigt fel. Nästa gång du öppnar dokumentet är skärmen tom. Texten är borta.
Det här är skräckscenariot för många datoranvändare. Dumburken låser sig eller kraschar och du har inte sparat ordentligt och ingen backup har du heller och arbetsdokument, semesterbilder, ja rubbet, är borta.
Men det händer väldigt sällan. Oftast kan man rädda innehållet på hårddisken men det krävs att någon kunnig person hjälper dig, säger Micke Johannisson, nätverkstekniker på HTF.
En kunnig person kan med lite tur vara en granne eller kompis som har störtkoll på datorer. Men i värsta fall får man lämna in hårddisken till en datareparatör och det blir ofta en dyr historia.
Vi sparar allt mer i våra datorer, särskilt våra hemdatorer fungerar som en förvaringsplats för arbetsdokument, musik, bilder och filmer. Därför är det viktigt att spara smart, om inte annat för att snabbt kunna hitta de där bilderna från Grekland förra sommaren bland hundratals andra bilder.
Vi skriver mer och mer på våra datorer. Vi sparar en stor mängd bilder. Då är strukturen jätteviktig. I jobbmiljö upplever jag att vi är rätt bra på att spara strukturerat men jag gissar att vi är sämre på det hemma, säger Micke Johannisson.
Med struktur menar Micke att man skapar underkataloger så var sak hamnar under rätt namn. Sommarbilder från 2006 är en katalog, CV en annan osv. Det kräver lite jobb men sen slipper man plöja igenom en mängd dokument som man sparat år efter år.
Är man rädd om det man lagrat på datorn ska man skaffa sig en backup. I företagsmiljö finns det nästan alltid backup och en datasupport redo att rycka ut vid kris, men hemma är vi sämre på att skydda det vi sparat i datorn.
- En dator har en livslängd på 3-4 år, men man vill ju ha kvar sina bilder och dokument längre än så. Ställ dig frågan, vad gör jag om allt försvinner, hur viktigt är det att jag måste ha kvar allt? Är det viktigt råder jag verkligen att man ska skaffar en backup innan det är för sent, säger Micke.
.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.