Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Island mest jämställt

Tycker du Sverige är gubbigt? Flytta till Island.
Landet rankas nämligen som bäst i världen på jämställdhet mellan män och kvinnor.
Ola Rennstam Publicerad

Gender Gap Index är en rankinglista över jämställdheten i olika länder. Undersökningen har gjorts sedan 2006 och Sverige låg länge på första plats. Men sedan två år tillbaka är det istället Island som anses som det bästa landet i världen på jämställdhet mellan män och kvinnor.

Askmolnslandet har fortfarande ganska stora löneskillnader men leder jämställdhetsrankningen tack vare att man länge haft en jämn könsfördelning på de högsta politiska posterna och i Alltinget. År 1980 var islänningarna först i världen med att rösta fram en kvinna till posten som president - Vigdís Finnbogadóttir. Sedan förra året heter statsministern Jóhanna Sigurðardóttir. Landet har dessutom en tredelad föräldraförsäkring, något ännu så länge känns avlägset i Sverige.

De Nordiska nationerna dominerar listan som består av sammanlagt 134 länder.
Norge ligger på andra plats, kanske tack vare succén med kvotering till de börsnoterade företagens bolagsstyrelser och att pappakvoten i föräldraförsäkringen har utökats till 14 veckor?
I Finland på tredjeplats heter presidenten Tarja Halonen och statsministern Mari Kiviniemi. Regeringen har initierat samtal med arbetsmarknadens parter för att få ner löneskillnaderna mellan kvinnor och män till 15 procent år 2015.

Jämställdhetsrankningen görs årligen av toppmötesorganisationen World Economic Forum och tittar på hur inkomster, tillgångar och möjligheter fördelas mellan män och kvinnor. Forskarna tar bland annat hänsyn till kvinnors utbildningsnivå, hälsa, samt inkomstskillnader och antal kvinnor i regeringen och parlamentet.
- Nordiska länder fortsätter att leda arbetet med att eliminera ojämlika förhållanden mellan könen. Små skillnader mellan män och kvinnor är direkt relaterat till hög ekonomisk konkurrenskraft. Kvinnor måste bli behandlade lika om ett land ska kunna växa och blomstra, säger Klaus Schwab, grundare och ordförande för World Economic Forum.

Största överraskningen på Gender Gap Index är annars Lesotho, på åttonde plats. Bottenplaceringarna innehas av Pakistan, Tchad och Jemen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.