Gender Gap Index är en rankinglista över jämställdheten i olika länder. Undersökningen har gjorts sedan 2006 och Sverige låg länge på första plats. Men sedan två år tillbaka är det istället Island som anses som det bästa landet i världen på jämställdhet mellan män och kvinnor.
Askmolnslandet har fortfarande ganska stora löneskillnader men leder jämställdhetsrankningen tack vare att man länge haft en jämn könsfördelning på de högsta politiska posterna och i Alltinget. År 1980 var islänningarna först i världen med att rösta fram en kvinna till posten som president - Vigdís Finnbogadóttir. Sedan förra året heter statsministern Jóhanna Sigurðardóttir. Landet har dessutom en tredelad föräldraförsäkring, något ännu så länge känns avlägset i Sverige.
De Nordiska nationerna dominerar listan som består av sammanlagt 134 länder.
Norge ligger på andra plats, kanske tack vare succén med kvotering till de börsnoterade företagens bolagsstyrelser och att pappakvoten i föräldraförsäkringen har utökats till 14 veckor?
I Finland på tredjeplats heter presidenten Tarja Halonen och statsministern Mari Kiviniemi. Regeringen har initierat samtal med arbetsmarknadens parter för att få ner löneskillnaderna mellan kvinnor och män till 15 procent år 2015.
Jämställdhetsrankningen görs årligen av toppmötesorganisationen World Economic Forum och tittar på hur inkomster, tillgångar och möjligheter fördelas mellan män och kvinnor. Forskarna tar bland annat hänsyn till kvinnors utbildningsnivå, hälsa, samt inkomstskillnader och antal kvinnor i regeringen och parlamentet.
- Nordiska länder fortsätter att leda arbetet med att eliminera ojämlika förhållanden mellan könen. Små skillnader mellan män och kvinnor är direkt relaterat till hög ekonomisk konkurrenskraft. Kvinnor måste bli behandlade lika om ett land ska kunna växa och blomstra, säger Klaus Schwab, grundare och ordförande för World Economic Forum.
Största överraskningen på Gender Gap Index är annars Lesotho, på åttonde plats. Bottenplaceringarna innehas av Pakistan, Tchad och Jemen.