Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inte bara städning

Förra hösten var det många artiklar som lovordade det finska systemet med skattesubvention av hushållsnära tjänster, och det talades som tiotusentals, uppemot hundratusen, tjänster som hade skapats när hårt pressade yrkesarbetande fick hjälp med städningen.<br />
Publicerad
Sanningen är den att mellan 2 700 och 3 350 nya jobb har tillkommit. Det berättade Stefan Carlén, förbundsekonom på Handelsanställdas förbund, när HTF i augusti hade konferens om jämställdhet och mångfald. Dessutom var 85 procent av dessa ombyggnationer i hemmen, vilket i huvudsak är arbetstillfällen som gått till män.
Stefan Carlén är kritisk till systemet. Han menar att pengarna istället skulle kunna bekosta 3 200 vårdbiträden.
-Det blir låginkomsttagare som får betala skatt för något som höginkomsttagare utnyttjar, sa han.
Argumentet blev inte mindre relevant när en annan av föreläsarna, mångfaldsinformatören Therese Dajcman, berättade att hon är tvungen att jobba deltid eftersom hon bara kan få hjälp av hemtjänsten på dagtid. Therese, som är rullstolsburen, menar att hemtjänsten är anpassad för människor som inte arbetar.
HTF:s konferens var tänkt som ett avstamp för att förbundet ska jobba mer med jämställdhet och mångfald. I oktober arrangerar Helsingborg respektive Göteborg mångfaldskonferenser för chefsmedlemmar.


HTF på Regnbågsfestival


HTF deltar denna vecka i Regnbågsfestivalen i Malmö. HTF är med eftersom man strävar efter att ingen ska diskrimineras på grund av sexuell läggning, likaväl som att ingen ska diskrimineras på grund av kön, etnisk bakgrund eller funktionshinder.
Festivalen pågår till den 25 september.


Även muslimer säljer möbler


När får vi se Ikeaanställda med muslimsk huvudduk i Sverige? På Ikea i London finns det redan en speciell huvudduk framtagen för företaget, med loggan tryckt på baksidan.
(Källa: Metro)


Ord som taggar


"Ord som taggar - om HBT" heter en ny liten skrift som reder ut begreppen när det gäller sexuell läggning. Det är inte alltid lätt att veta vad som är vad, till exempel att HBT står för homo-, bi- och transsexuell vet inte alla. Skriften beställs gratis på www.frittfram.se. På webbsidan finns även "Inkluderad", en liten bok om facket och sexuell läggning.


Företräde till jobb


Ge de som bor i segregerade förorter bättre möjligheter på arbetsmarknaden genom att ge dem företräde till sökta arbeten om de har likvärdiga meriter som andra sökande. Det föreslår Masoud Kamali som lagt fram en rapport för regeringens utredning "Makt, integration och strukturell diskriminering". Ett annat förslag är att införa medborgarråd i dessa områden.


Inte för teckning, bild på boken finns:


Det finns en plats i helvetet...
Det är bara att hoppas Liza Marklunds senaste bok får lika många läsare som hennes deckare har. Det skulle göra en hel del för jämställdheten. Rakt, enkelt, utan omskrivningar, berättar hon tillsammans med Lotta Snickare om hur ojämställdheten ser ut idag, från hur forskningen visar hur vi behandlar pojk- och flickbebisar olika till hur det ser ut i chefsrummen.
Detta varvas med egna exempel på tillkortakommanden i karriären och i livet i allmänhet. En bok att sätta i händerna på tonårsdottern och kollegan i arbetsrummet bredvid som tror att jämställdhet råder.
Titeln, "Det finns en plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra", är ett citat av USA:s förre utrikesminister Madeleine Albright.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.