Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Inga potter för IT- konsulter

När det nya IT-avtalet undertecknades tidigare i vår jublade förhandlingsdelegationen och skålade i champagne.
- Vi var framgångsrika. Jag är jättenöjd för att vi får mer inflytande över den lokala lönebildningen, säger Anette Eriksson, som sitter i delegationen.
Göran Jacobsson Publicerad 17 juni 2010, kl 10:29

Hon är också klubbordförande för Logicas IT-konsulter i Oskarshamn och Kalmar. I klubben är runt 30 av de bortåt 70 anställda medlemmar i Unionen. Logica är brittiskt och köpte för några år sedan WM-data.

Det hyllade avtalet är ett processavtal. Det betyder att det inte finns några potter - bara så kallade stupstocksregler om de lokala parterna inte kommer överens. En bärande del i avtalet är de individuella löneförhandlingarna.

Bland de förändringar Anette Eriksson pekar på finns att parterna ska utarbeta gemensam lönestatistik, det slås fast att det är ett löneökningsavtal och att ett företag ska redovisa sitt ekonomiska läge i inledningen av de lokala förhandlingarna. Individgarantin i kronor är borttagen och ersatt med en skrivning om att för den som får låg eller ingen lönehöjning ska en åtgärdsplan upprättas.

- Om företaget går dåligt kan det vara skäl att avstå från löneökningar. Unionen anser att vi ska ta ansvar och det kan innebära att vi håller igen. Ett processavtal bygger på förtroende och ansvar, säger Anette Eriksson.

IT-branschen är ung och de fackliga traditionerna sträcker sig inte så långt bakåt i tiden. Anette Eriksson säger dock att arbetsgivaren är fackets bästa medlemsvärvare. Runt sekelskiftet gick det inte så bra för it-branschen. VM-data började prata om att ingen skulle få lönehöjning. Resultatet blev fler fackmedlemmar och nya fackklubbar runt om i landet.

- Här på företaget har vi fått börja från grunden med det fackliga och förklarat för cheferna vad ett centralt avtal är. Det har varit väldigt roligt, säger Anette Eriksson.

I Oskarshamn arbetar Logicas IT-konsulter med kärnkraftsindustrin medan kontoret i Kalmar jobbar med logistikföretag. I Kalmar håller företaget till i en gammal ångkvarn i hamnen. I samma hus finns Länsmuseet och från Logicas kontor på åttonde våningen syns både Öland och bron.

Klubbmedlemmarnas snittlön ligger kring på 28 000 kronor i månaden och det är ungefär som i landet i övrigt när det gäller IT-avtalet - de som arbetar i Stockholm ligger dock något högre i lön. Lönespridningen inom klubben är mellan 23 000 och 35 000 kronor.

- Fackets tid ligger framför oss, säger klubbordföranden.

Hon tänker på att avtalet bygger på att företaget ska redovisa sin ekonomi för en fackklubb och diskutera lönestruktur med facket. Risken finns att de som inte är med i facket får samma information och möjlighet att diskutera lönen.

På arbetsplatser där det inte finns någon klubb ska ett IT-företag ge samma information till Unionenmedlemmarna som till en klubb. Och där det saknas klubb har enligt kollektivavtalet Unionens regionkontor förhandlingsmandat.

Den lokala lönerörelsen är igång. Första steget är att klubbarna får information om Logicas ekonomiska läge. Nästa steg för klubben i Kalmar och Oskarshamn blir ett medlemsmöte.

Christina Jönsson, som jobbar som testledare och är kassör i klubben, säger att företaget går otroligt bra i regionen. Hon säger:

- Vi kan verkligen påverka löneutvecklingen.

Anette Eriksson berättar att klubben lägger fast sin syn på löneutrymmet. Det blir en sammanvägning av ekonomiska läget i företaget som helhet och i regionen samt medlemmarnas förväntningar.

- Vi känner oss lugna och starka när vi pratar med företaget om vi har medlemmarna med oss. Det är de som producerar företagets vinster, säger klubbens ordförande.

Med företaget förhandlar klubben fram det lokala löneutrymmet. Den enskildes lön diskuteras i individuella löneförhandlingar och klubben har reglerat när och hur dessa förhandlingar ska gå till. I nästa skede förhandlar klubben om alla individuella löneökningar med företaget. När de lokala parterna är överens om lönepåslagen är den lokala förhandlingen färdig.

- Diskussionen med företaget är väldigt bra. Vi vill inte tappa den lokala processen, säger klubbens kassör Christina Jönsson.

Förra året gav huvudkontoret i London order om att lönerna inte fick höjas. Efter långa förhandlingar blev löneökningarna i Kalmar och Oskarshamn trots detta 3,6 procent. Det var möjligt för att företagen här går bra.

Klubbordföranden Anette Eriksson är inte alls säker på att det är så klokt att ta ut stora lönelyft i år också. Hon säger att klubben måste ta sitt ansvar för hela Logica och att det inte bara går att titta på det goda resultatet i regionen.

- Vi måste vara realister. Kanske får vi lägga en del på kompetensutveckling i årets förhandlingar. Det behövs för den långsiktiga löneutvecklingen.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.