Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Industrins tjänstemän har haft bättre löneutveckling än arbetarna

Industritjänstemännen har fått större löneökningar än arbetarna inom industrin under Industriavtalets dryga tio år. Samtliga anställda inom industrin har haft högre reallönelyft än i övriga Europa.
Göran Jacobsson Publicerad 29 februari 2008, kl 12:24

-- Tjänstemännen fick högre lönelyft bland annat för att antalet i yrken med hög lön ökat och på att det var brist på arbetskraft i en del tjänstemannayrken. Tidigare skapade det här spänningar mellan fackförbunden inom industrin, säger Göran Nilsson, kanslichef hos Facken inom industrin, som skrivit en rapport: Facit efter 10 år med Industriavtalet.

I början av tioårsperioden var tjänstemännens lönepåslag runt en procentenhet högre arbetarnas. Kring millennieskiftet låg tjänstemännen två procentenheter över och därefter har skillnaderna minskat. 2005 och 2006 var tjänstemännens procentuella lönepåslag bara något högre än arbetarnas löneökningar, enligt rapporten.

Reallönerna har under tiden med Industriavtalet ökat med 2,2 procent i genomsnitt per år för de industrianställda. Rapporten har inte delat upp reallönehöjningarna mellan arbetare och tjänstemän, men eftersom de procentuella påslagen varit större för tjänstemän så har tjänstemännens reallöneökningar varit större än 2,2 procent och arbetarnas mindre.

Reallönerna har ökat mer under Industriavtalet än under de föregående tjugo åren. Mellan 1978 och 1997 steg reallönerna med i genomsnitt 0,5 procent medan de gick upp mer än fyra gånger så mycket under tiden mellan 1998 och 2007.

Jämfört med övriga Europa har reallönerna ökat mer i Sverige under de senaste tio åren. Under de två föregående årtiondena var det tvärtom.

Genomsnittet i Europa var 1,4 procent per år. Tre länder, Storbritannien, Norge och Finland, har dock haft bättre reallöneutveckling än Sverige. Under tjugoårsperioden före låg Europas länder ungefär på samma nivå medan reallönestegringen i Sverige bara var en tredjedel av det.

Samtidigt som reallönerna under industriavtalets tid ökat med bortåt 25 procent så har industriproduktionen gått upp med 70 procent och det är dubbelt så mycket som under tjugoårsperioden före. Det är dessutom tre gånger så hög ökningstakt som i övriga Europa. I världen är det bara Sydkorea som ökat industriproduktionen mer än Sverige.

Under de senaste tio åren har även produktiviteten ökat mer än tidigare och mer än i de allra flesta länder i världen. Produktivitet är ett mått på effektivitet. Ökad produktivitet innebär att det blir billigare att tillverka en vara och att färre anställda klarar att tillverka fler varor.
Under åren med Industriavtalet har även samhällsekonomin utvecklats positivt. BNP har ökat mer än tidigare och BNP:s ökningar har varit större än i Västeuropa. Dessutom har industrins betydelse i samhällsekonomin stärkts.

- Allt beror naturligtvis inte på Industriavtalet, men det har bidragit till den positiva utvecklingen, säger Göran Nilsson på Facken inom industrin.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.