Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Industrins anställda fick mer i plånboken förra året

Förra året fick de anställda i industrin i snitt 3,5 procent i löneökningar, visar en rapport från Facken inom industrin. Reallöneökningen för tjänstemännen, det vill säga det som blir kvar när man räknar bort inflationen, blev 2,4 procent, betydligt mer än året innan då reallönerna faktiskt sjönk.
Linda Svensson Publicerad 26 juni 2013, kl 16:23
Tusenlappar

2011 var det enda året under hela 2000-talet som de anställda inom industrin inte fick någon reallöneutveckling. I själva verket sjönk reallönerna med 0,2 procent. Anledningen var låga löneökningar i kombination med högre inflation. Men det tappet återtogs med råge förra året.

Unionens mål i varje avtalsrörelse är att medlemmarna ska ha reallöneutveckling, att siffran i avtalet ska ge ökningar som överstiger den allmänna prisökningen. Det är en anledning till att industrins parter är måna om att alltid sätta märket.

- Man kan inte med automatik förvänta sig reallöneökningar varje år. Det förutsätter att den internationellt konkurrensutsatta sektorn behåller sin konkurrenskraft. Sedan Industriavtalet kom till och vi tillämpar nya normer för lönebildning och normering har det gått bra, säger Gösta Karlsson, tf chefsekonom på Unionen.

Medellönen för tjänstemän i industrin låg 2012 på 38 200 kronor, högre än för Unionens medlemmar totalt. Allra mest, i snitt 39 000 kronor, tjänar de som jobbar inom Teknikarbetsgivarnas avtalsområde, bland annat fordons- och verkstadsindustrin. 

De lägst betalda tjänstemännen i industrin arbetar inom Träindustrins avtalsområde, i snitt 31 800 kronor. Det är dock mer än snittlönen för hela den arbetande befolkningen, där snittet ligger på 29 800 kronor.

Medellöner i industrin

Avtal/bransch   Tjänstemän*Arbetare* 
 Teknikarbetsgivarna  39 000 25 100
 Livsmedelsföretagen  33 900  23 400
 Stål- och metall  37 300  25 400
 Pappers- och massaindustrin    35 800   25 500
 Träindustrin 31 800 24 200
 Byggnadsämnesindustrin 35 100 25 200
 Gruvindustrin 37 300 28 800
 Sågverk   33 300 24 500
 Svets Mekaniska 32 900 25 900

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       *I kategorin tjänstemän finns både Unionenmedlemmar och medlemmar i Sveriges Ingenjörer. I kategorin arbetare finns medlemmar i Livs, IF Metall och GS.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.