Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ikea i fokus för facklig aktion

Många fack har problem att komma till tals med de anställda på Ikeavaruhusen runtom i världen. Anledningen är ibland rent antifackliga attityder från Ikealedningarna. Nu har man bildat en internationell arbetsgrupp som ska sätta press på företaget.
Linda Svensson Publicerad 10 mars 2011, kl 11:09

- Det har hänt att våra fackliga representanter har blivit eskorterade från Ikeas område när de har velat tala med anställda. Företaget har ingen skyldighet att prata med oss, men vi har en tradition av social dialog i Irland, vilket har gynnat anställda, företag och nationen, säger Brian Forbes, representant för facket Mandate i Irland.

Under två dagar har fackliga representanter från bland annat Irland, Turkiet och USA samlats i Stockholm för att, tillsammans med Unionen, Handels och den globala paraplyorganisationen UNI, dra upp riktlinjer för hur man ska få Ikea till förhandlingsbordet. Framför allt vill man att Ikea, i likhet med till exempel H&M, tecknar ett globalt ramavtal för anställda i alla länder. Ramavtalet innehåller grundläggande villkor, som rätten att organisera sig fackligt och rätt till kollektivavtal.

Arbetet har pågått under flera år, men det är först nu man bildar en arbetsgrupp och sätter fokus på frågan.

- Ikea borde garantera samma minimivillkor i hela världen. Vi vill, tillsammans med företaget, hitta en gemensam lösning. Det är inte mycket vi begär, bara de mest grundläggande rättigheterna, säger Alke Boessiger, chef för UNI Handel.

I USA, liksom i Irland, har anställda vittnat om uppmaningar att avstå fackligt medlemskap. De ska, har det sagts, tas omhand i Ikeafamiljen.

- Det finns anställda som tycker att det känns som om de blivit inneslutna i en sekt, säger Brian Forbes.

Från flera håll vittnar man om att ikea föredrar att anställa folk på deltid och med tidsbegränsade kontrakt. I Turkiet, berättar Deniz Akdogan, är personalomsättningen så hög att det är svårt att få till en facklig verksamhet bara av den anledningen.

Representanterna från Irland, Turkiet och USA framhåller att det man främst är ute efter är en dialog, både med företaget och dess anställda.

- Ikea är inte bara ett företag. Det är en ambassadör för Sverige, och ett för de flesta positivt varumärke. Ett globalt avtal skulle stärka varumärket, säger Michael Bride, representant för amerikanska facket UFCW.

Arbetsgruppen hoppas få till ett möte med Ikea inom fyra till sex veckor.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.