Det handlar i första hand om lagsporter, där elitspelarna nu i stor utsträckning är anställda av sina klubbar.
Unionen har avtal för ishockey- och golfspelare. Här om dagen slöt Svenska fotbollspelarföreningen kollektivavtal med Elitföreningen för damfotbollens allsvenska och division1. Sedan tidigare har herrspelarna avtal.
För arbetsgivarna kan det vara av vikt att reglera arbetsrättens förhandlingsbara delar och semester. Det handlar då om att se till att anställningarna är tidsbegränsade och att semestern avpassas efter idrottens säsong.
Facket vill ha ordning på anställningsförhållandena och se till att det finns bra försäkring för idrottarna som många gånger sysslar med riskabla sporter. Lön och pension kan också regleras i avtalet.
En viktig fråga är också att ordna arbete efter elitkarriären, som för många tar slut i 35-årsåldern. En kommande diskussion bland hockeyspelarna rör upphovsrätt.
- Erfarenheterna från de avtal som finns är goda. Min prognos är att fler avtal kommer att tecknas, säger Kenth Nauclér, förbundsdirektör hos Arbetsgivaralliansen.
Han tror att avtal för handbollsspelare kan bli nästa steg. Unionens Sam Dandemar tänker sig att kollektivavtal kan vara nära förestående för basket- och innebandyspelare.
Det äldsta idrottsavtalet är för hockeyspelare och det har funnits sedan 1999. Golfspelarna har haft sitt avtal mindre än två år. Fackets Sam Dandemar konstaterar att fotbollens kollektivavtal är en kopia på hockeyavtalet.
- En rolig grej är att 22 av de 25 hockeyspelarna som vann VM i Riga häromåret var med i facket, säger han.
Organisationsgraden är hög bland hockeyspelarna - bortåt 80 procent av elitspelarna är med i Unionen. Bland annat är arbetstidens förläggning anpassad till hockeyns tider med spel på helger och kvällar.
- Arbetstidsbestämmelserna är specialdesignad för idrotten. Det går inte att överlägga om arbetstiden om en match blir förlängd, säger Sam Dandemar.
I hockeyavtalet finns inga löneregler. Det sköts av var och en. Oftast företräds en spelare av en agent som ordnar kontrakt med anställningstid och lön.
Sam Dandemar säger att elitspelarnas snittlön ligger någonstans mellan 60 000 och 100 000 kronor i månaden. De lägsta lönerna är 20 000 - 30 000 kronor i månaden medan de bästa betalda tjänar bortåt 300 000 kronor.
Facket är dock med och diskuterar fördelningen av bonus vid VM. Fördelningen av bonusen från det nu pågående slutspelet sköts i något som liknar lokala förhandlingar. Den görs upp mellan klubben och spelarombudet.
Hockeyavtalet löper ut nästa vår. Facket vill då se till att spelarna får del av klubbarnas inkomster från TV-rättigheter och att de ska få ersättning då de används i klubbarnas egen reklam
Golfspelarnas snittlön ligger lite längre. Sam Dandemar uppskattar den till runt 35 000 kronor i månaden. Deras avtal har regler om lägsta lön, men de allra fleste får en högre ingångslön. Avtalet omfattar dem, som är anställda som tränare och som professionella golfspelare.
- Golfavtalet gör att allt fler får normala anställningar. Det laglösa är på väg bort, säger Sam Dandemar.
Organisationsgraden är inte så hög bland golfspelarna. 50-60 av de drygt 1 000 professionella golfspelarna är med i Unionen.