Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Husqvarna flyttar till Nashville

Den klassiska symaskinsfabriken Husqvarna blir amerikansk när riskkapitalbolaget Kohlberg Management köper VSM Group i Huskvarna. Däri ingår varumärkena Husqvarna, Viking och Pfaff.
Publicerad
Inte bara ägarskapet blir amerikanskt utan även huvudkontoret kommer att flyttas, närmare bestämt till Nashville, Tennessee.
- Vi har ju egentligen varit till salu sedan 1979 när vi togs över av Electrolux och inte passade in i deras strategier, men nu får vi en ägare som kan öppna nya marknader åt oss, säger Sifs klubbordförande Börje Törnqvist i Jönköpings-Posten.
Kohlberg Management har världens mest utbyggda försäljningsnät med 4100 återförsäljare.
Tillverkningen av Husqvarnas enkla modeller finns redan i Asien och Tjeckien och fabriken i Huskvarna ska även i fortsättningen stå för de avancerade maskinerna. Kohlberg äger redan symaskinsmärket Singer och Metalls Johan Hambrink ser en chans för Huskvarnafabriken att överleva om den kan ta över all tillverkning av avancerade modeller inom Kohlbergkoncernen. I och med köpet av VSM Group kommer koncernen att ha en total årstillverkning på två miljoner symaskiner.
Husqvarnafabriken har funnits sedan 1689 då kung Karl XI beordrade uppförandet av en vapenfabrik vid vattenfallen i Huskvarna.

DANIEL LARSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.