Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hur törs man vara rädd?

Min redovisningskonsult arbetar i ett kontorshotell. Hon är kvällsmänniska och arbetar ofta sent. Hennes kontor är mycket hemtrevligt och det har blivit något av en samlingsplats.
Publicerad
När jag ser att det lyser där brukar jag stanna till för en fika och för att småprata om livet och byta böcker och musik. Jag är inte ensam om det.
Kickis förmåga att arbeta samtidigt som hon tar emot besökare och pratar om annat är något man verkligen kan bli avundsjuk på. Att ha ett kontor som också blir något av en samtals- och kulturverkstad är något fler borde ta efter. Under ett av dessa samtal berättade Kicki följande; En kväll var hon för ovanlighetens skull ensam. Hon hörde ytterdörren och sedan toalettdörren. Hon trodde förstås att det var en kund eller bekant men hon blev rädd när det dröjde. Tänk om det var en narkoman eller någon som fått hjärtinfarkt?
Hon gick närmare; ropade, är någon där och inget svar. Nu blev hon riktigt rädd. Hon ringde en väninna och pratade högt så att den som var på toa skulle uppfatta det som om hon inte var ensam. Inget hände... Kickis puls och rädsla ökade tills hon såg toadörren öppnas och en mycket ung pojke rusa ut.
När hon berättade och försökte förstå vad som hänt dök en mycket trolig förklaring upp, Förmodligen hade pojken desperat letat efter en toa, gissat att det fanns en där, sprungit in och sedan blivit rädd för att han gjort något fel. När Kicki pratade högljutt strax utanför förstod han att han skulle bli upptäckt och blev ännu räddare och försökte göra sig osynlig.
När jag har tänkt på den där historien så är den en sak som slagit mig. Hur törs vi vara så rädda? Att vara rädd är obehagligt, det föder rädsla och får andra att bli ännu räddare. Jag har sett människor som är så rädda att synas att de dominerat en hel buss eller en föreläsning. Jag vet att det är ett märkligt sätt att ställa frågan "hur törs du vara rädd?". Att bli rädd är väl inget man bestämmer över? Nej det är det inte men det finns sätt att bearbeta sin rädsla och också andra obehagliga känslor. Ett är faktiskt att ställa sig frågan, vad leder min rädsla till? Ett annat är att ställa sig den allra värsta frågan: Vad är det värsta som kan hända?
Om fler gjorde det, ställde dessa frågor, så skulle många av våra vanliga rädslor; som att prata inför grupp, eller ställa frågor och ha synpunkter, försvinna. Jag förringar inte de problem som utvecklats till fobier och verklig skräck men faktum är att modern behandling av dessa, så kallad kognitiv terapi, bygger på liknade frågor och att möta det man är rädd för. Då gör man det under kontrollerade former och med tekniker som gör av man kan slappna av.
Någon klok person har sagt att vägen ut genom skräcken går genom skräckens centrum och med det menat att man måste göra det man är rädd för. Jag har sett hur arbetsplatser dominerats av rädsla. Det har legat en konflikt eller en obehaglighet i botten som alla är för rädda att prata om och som lett till att det byggts upp hinder, låsta dörrar och tabun.
Lika obehaglig som en sådan stämning kan vara lika befriande är den när den bryts genom att någon gör det alla fruktat. Att det bygger på missuppfattningar är inte ovanligt. Nej fler borde göra som den lilla pojken, trots sin rädsla rycka upp dörren och rusa ut, det skadar heller inte att lipa åt den som skrämt honom.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.