Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTFs pris Guldnappen gick till Jokkmokk

Kanske sitter det kvar i väggarna från det gamla dagiset Rödluvan, att här är barn och föräldrar välkomna. Picab, företaget som nu huserar i lokalerna, har fått HTF:s pris Guldnappen för att det är bra på att förena arbetsliv med föräldraskap.<br />
Publicerad
Det handlar framför allt om attityder, tror Catharina Johansson, ordförande för HTF-klubben på Picab. Här finns det ingen som ser snett på en pappa, eller en mamma, som tar föräldraledigt.
Tvärtom.
Och behöver man gå ner i deltid ett tag för att det passar bäst för barnpassningen så är det inga problem (med en månads varsel).
Eller att ta med barnet till jobbet en dag om det skulle behövas är också tillåtet. Faktum är att Eva Lundmark tar med sig sin Emmy varje dag.
Emmy är en mestadels glad bebis som sover eller sitter i en barnstol hängande på Evas skrivbord medan mamma ritar kartor på datorn. Hon är nio månader och har varit på Evas jobb sen i november. Då var hon ett halvår och kunde sova fyra timmar i sträck, berättar mamma. Så är det inte längre, men Emmy är ändå lugn nog att ge arbetsro åt sin mamma.
Eva jobbar halvtid nu för att kunna förlänga föräldraledigheten senare, och eftersom hon får styra sina arbetstider helt själv - eller rättare sagt Emmy får styra dem - så har det fungerat bra. Generös flextid är för övrigt en positiv faktor personalen pekar på när det gäller att få hela livet att gå ihop.
Catharina Johansson pratar om attityder, om en öppen kommunikation och om att ingenting sitter fast om man vill pröva nåt nytt. Om personligheter som kompletterar varandra.
-Att vi är ett bra gäng gör kanske att vi kan ha högt i tak - vi behöver inga tyglar för att styra, säger Lars-Åke Hedlund, en av delägarna i företaget.
Picab finns i en ganska ny bransch. Man jobbar bland annat med att digitalisera tekniska dokument åt sina kunder, och företaget har vuxit mycket snabbt. Kanske är det en av förklaringarna till att de får Guldnappen idag. Medelåldern är ganska låg, 37 år, så många är i barnafödande ålder, och det finns inga gamla attityder i väggarna. Snarare är det nåt annat som sitter kvar i de gamla dagisväggarna.
På bara några år har man vuxit från några få anställda till 50, varav ungefär hälften finns här i Jokkmokk. De andra sitter i Porjus, Gällivare och Näsåker. Den snabba tillväxten har skapat en starkare vi-känsla, tror Catharina Johansson.
-Oavsett om man är ägare eller anställd så känns det som om det är vårt jobb som fått företaget att växa. Det ger en känsla av delaktighet. Alla tar sitt ansvar.
Av naturliga skäl är också HTF-klubben ganska ny. Det var för 1,5 år sedan Catharina och några andra insåg att klubben behövdes, bland annat för att hålla ihop de olika geografiska delarna av företaget. Jämställdhetsplanen - som är nödvändig för att få Guldnappen - är helt färsk. Catharina är påtagligt nöjd med resultatet.
Men även solen har fläckar. I planen kan man läsa att information till föräldralediga inte varit helt tillfredsställande, och det ska man göra något åt. Dessutom ska en enkät om sexuella trakasserier genomföras. Inte för att man tror att det finns, men säker kan man ju inte vara.
Om man ska se till anslagstavlan i lunchrummet, så riktar sig inte trakasserierna åt det vanliga hållet i så fall - där sitter ett collage med idel lättklädda och muskulösa karlar.
Jag vädrar mina fördomar om norrbottniska karlar som framförallt tar föräldraledigt när det är älgjakt, men det vill männen på Picab inte kännas vid. För övrigt är det bara tre som jagar älg, får jag veta.
-Jag sköt min första i höstas, berättar Johan Rydström, affärsutvecklare och dessutom företagets huvudägare..
Men då var han inte föräldraledig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.