Det är Carina Brandtberg från Östgötaavdelningen som skrivit rapporten. Den ingår inte bara i HTF:s arbete för ökad medlemsdemokrati och service utan är också en vetenskaplig uppsats vid Linköpings Universitet.
- Jag är lycklig över att fått utföra den här rapporten, säger Carina Brandtberg, som själv arbetat fackligt på Systembolaget under många år.
Genom de trettio djupintervjuerna har hon försökt komma åt de attityder som förtroendevalda har till sin roll och till HTF.
Slutsatserna är att de har svårt att klara sitt uppdrag. Inte minst har de svårt att få avlastning på arbetsplatsen. Arbetsuppgifterna blir liggande när det fackliga uppdraget tar tid.
För att klara uppdraget efterlyser de förtroendevalda mer och bättre utbildning. De framför i intervjuerna att HTF:s kursutbud är för smalt. De föreslår också utbildningar på hemmaplan.
Just önskemål om lokal facklig närhet präglar många av intervjusvaren, enligt Carina Brandtbergs analys. Förtroendevalda vill ha avdelningskontor nära sig, med omfattande service och ordentliga öppettider. De vill ha kontakter med ombudsmän som känner till de lokala arbetsgivarna och den lokala arbetsmarknaden.
I intervjuerna betonar också de trettio förtroendevalda att rekryteringen måste ske lokalt, men de känner sig inte säkra i rollen. De vill ha bättre verktyg och bättre argument för att våga gå på oorganiserade kolleger och locka in dem i facket.
I rapporten lämnar Carina Brandtberg förslag till åtgärder för att underlätta de förtroendevaldas vardag. Det handlar bland annat om ett förändrat kursutbud, om enkla informationsblad på arbetsplatserna och utbildningar för arbetsgivarna. Dessa skulle ta upp fackets roll och förhoppningsvis minska motsättningarna på arbetsplatserna, hoppas Carina Brandtberg.