Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF stoppar avtal för unga akademiker

HTF har i praktiken stoppat det avtal för unga akademiker som flera Saco-förbunds slöt med Almega i vintras. Det skedde efter kontakter med arbetsgivarna i början av maj.<br />
Publicerad
Det var civilingenjörerna, Jusek och civilekonomerna som slöt ett avtal för unga, nyutexaminerade akademiker. Dessa skulle erbjudas en tillfällig praktikanställning på högst ett år i tjänstesektorn. Lönen sattes till 18 000 kronor i månaden.
Parterna räknade med att 4 000 unga akademiker skulle få praktik, men nu ha anställningsformen stoppats.
-HTF har på ett effektivs sätt blockerat avtalet för unga akademiker. Förbundet hotar med tvister på de företag som tillämpar det, säger förbundsdirektör Örjan Lenárd på Almega Tjänsteföretagen.
Därför kommer Almega Tjänsteföretagen och Medie- och Informationsarbetsgivarna inte att anta överenskommelsen. Därmed träder avtalet inte i kraft. -Det är bara att beklaga de unga akademikerna och hoppas att HTF kan hitta lösningen på deras arbetslöshet. Vi har i alla fall försökt, säger Örjan Lenárd.
Det är HTF:s kollektivavtal som sätter reglerna på det område som överenskommelser berör och efter en diskussion i förbundsstyrelsen blev HTF:s slutsats att uppgörelsen stred mot kollektivavtalet på området. Förbundssekreterare Leif Nicklagård skötte kontakterna med arbetsgivarna:
-Det här var inte något bra sätt att lösa problemen på arbetsmarknaden för unga akademiker. Dessutom dumpar uppgörelsen priset på arbete, säger han.
HTF har flera invändningar:
+lönenivån är alltför låg
+det införs en ny anställningsform bakvägen
+anställningen leder inte till företrädesrätt till arbete hos arbetsgivaren, som vikariat och andra visstidsanställningar gör
+om akademikern få fast jobb får han inte tillgodoräkna sig anställningstiden vid en uppsägning.
HTF kallar den fastställa lönen på 18 000 kronor för lönedumpning, samtidigt som förbundet i sina egna avtal har en introduktionslön för ungdomar i åldern 20 - 23 år på lägst 9 500 kr.
-Den som kommer ut som civilekonom tar inte ett arbete med en lön på 18 000 kronor, men avtalet sätter den prislappen på alla nyutexaminerade akademiker. Introduktionslön är något annat. Den är till för den som arbetar och har ett utbildningsprogram, säger Leif Nicklagård.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.