Nu är förbundet inne i slutskedet av förhandlingarna och förbundsstyrelsen har därför beslutat att kalla till en extra kongress till torsdagen den 13 oktober i Stockholm för att besluta i frågan.
Den lösning som HTF valt är enligt samma modell som Sif har sedan några år. När Sif införde försäkringen fick förbundet omedelbart fler medlemmar. Sif anser också att försäkringen sätter press på regeringen att förbättra a-kassan.
Det är krav från HTF-medlemmar som lett till att förbundet agerar. Dessutom är det numera ofta svårt att övertyga Sif-medlemmar och andra som redan har inkomstförsäkring att byta till HTF när de tar jobb i tjänstesektorn.
Härtill är vi nödda och tvungna
Men egentligen är HTF av principiella skäl emot privata lösning på arbetslöshetsförsäkringens område. Förbundet anser att det är staten som ska stå för ersättningen och att nuvarande nivåer för a-kassan ska höjas så att fler än i dag får 80 procent av lönen vid arbetslöshet.
-Ja, och jag tror inte på Sif:s argument att detta sätter press på regeringen att förbättra a-kassan, säger Bengt Olsson, vice ordförande i HTF.
-Om man lägger över mer och mer av kostnaderna för försäkringen på den enskilde får staten inget motiv för att förbättra i den allmänna arbetslöshetsförsäkringen. Staten är istället väldigt intresserad av att sänka sina kostnader.
Bengt Olsson förklarar att HTF fattar beslutet med en brasklapp - "härtill är vi nödd och tvungna" - eftersom allt fler förbund skaffar sig sådana försäkringar. HTF måste hänga med utvecklingen för att kunna hålla organisationsgraden hög på sina områden.
-Vi vet att det finns ett tryck utifrån för att vi ska genomföra det här. Dessutom startat vi nu vår chefssatsning och då är det viktigt att kunna erbjuda detta.
En fråga som inte är löst än är om förbundet ska ha ett frivilligt tillägg på försäkringen för inkomster över 10 basbelopp, 32 800 kr i månaden. Många chefer och andra högavlönade skulle förmodligen vara intresserade av ett sådant skydd.
Men det finns ett par orosmoln som tonar upp sig. Utbetalningar från försäkringen kan vara skattepliktiga. Frågan ligger för prövning på skatterättsnämnden.
När Sif startade sin försäkring för drygt två år sedan gjorde man med hjälp av skatteexperter bedömningen att beloppen inte kan hänföras till något inkomstslag som är skattepliktigt. I år när frågan blev aktuell igen gjordes en ny analys med samma resutlat.
Skattefri ersättning
-Vi känner oss trygga med de analyser vi gjort, säger Niklas Hjert, VD för Sif Medlemsförsäkring.
När premien för försäkringen inte är avdragsgill, som i det här fallet, så är ersättningen skattefri, poängterar han också.
Han är inte heller särskilt orolig för försämringar i ersättningsnivåerna från a-kassan om den borgerliga alliansen vinner valet nästa år. Sif kommer först när ett beslut finns bestämma sig för vad som behöver göras.
När Sif startade försäkringen hade man en kraftig medlemstillströmning.
-Det var en engångseffekt som vi såg då. Nu när vi har försäkringen ser vi i våra undersökningar att den är en viktig del av medlemskapet och ett av våra starkaste argument vid rekrytering av medlemmar, säger han.
Av de Sif-medlemmar som kan ha behov av den frivilliga, kompletterande försäkringen har var fjärde tecknat den. De får 80 procent av lönen upp till 60 000 kr i månanden.
-Omfattningen, 25 procent, tycker jag är en bra siffra, men det är egentligen omöjligt att säga vad som är bra eller dåligt. Varje individ måste utgå från sina behov och själv bedöma om man behöver det extra skyddet, säger Niklas Hjert.