Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF satsar på chefer

Nu startar HTF:s satsning på medlemmar som är chefer. De ska få bättre service än tidigare. Rådgivning, speciella kurser, särskilda nätverk och specialister står till deras förfogande.<br />
Publicerad
Förbundet har förstärkt på flera funktioner, men den kanske viktigaste förändringen är att de två regionkontoren har fått var sin ny ombudsman som enbart ska arbeta gentemot cheferna.
-Våra chefsmedlemmar ska inte behöva träffa den ombudsman som man sen förhandlar emot i ett annat sammanhang. Det är anledningen till att de två specialisterna anställts, säger Ann Wennström, som arbetar med chefsfrågor och var ansvarig för den utredning som ledde till förbundsstyrelsens beslut om chefssatsningen.
De två nya ombudsmännen tillträdde i förra månaden:
-Jag har länge varit chef och tror att jag vet en del om hur vi ska kunna locka chefer till facket. Ofta ser man sig som arbetsgivarens representant, men samtidigt har chefer liknande problem i sin anställning som andra medarbetare. De efterlyser också hjälp och stöd i sitt ledarskap, säger Ylva Arnold, som lämnar tjänsten som personalchef på Stadsteatern i Stockholm för jobbet på HTF:s kontor för region Nord, som servar Stockholm, Mälardalen, Värmland och norra Sverige.
Hennes kollega i region Syd, som ansvarar för Sverige söder om huvudstaden, blir Patrik Magnusson:
-Jag vill verka för att dessa medlemmar blir stärkta i sin chefsroll och känner sig sedda i sitt förbund. Särskilt tror jag att mellancheferna ofta känner sig utlämnade och får inte alltid gehör från sina överordnade om personalens behov.
Patrik Magnusson var militär innan han utbildade sig till jurist.
HTF:s chefssatsning innehåller bland annat:
HTF Direkt kommer att ha ett par personer med djupare kunskaper i chefsfrågor.
Regionkontor Nord och Syd kommer att ha var sin ombudsman som ger råd och förhandlar för chefer. Regionerna har också var sin person som ägnar en stor del av sin tjänst till utveckling av verksamheten för chefer. Det är Ann Wennströms och Dan Berglund.
HTF:s 13 avdelningar bygger ut sina nätverk för chefer.
Kurs i arbetsrätt för enbart chefsmedlemmar.
Chefsforum på HTF:s hemsida. Där finns information samlad. Sidan ska utvecklas och bli mer matnyttig.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.