Hittills har styrelsen meddelat att man lutar åt att vara positiv till skatteavdrag för dessa tjänster.
Någon månad före HTF:s viktiga ställningstagande - förbundet organiserar tjänstemän i företag som kan gynnas av ett skatteavdrag - kommer TCO:s beslut om att ställa sig försiktigt positivt till hushållsnära tjänster och begära en försöksperiod med skatteavdrag.
I TCO fanns ingen vilja att invänta HTF:s beslut:
-Nej, styrelsen var fullständigt enig om alla punkter i skatteprogrammet, säger TCO-ordföranden Sture Nordh.
På styrelsesammanträdet där programmet antogs deltog Holger Eriksson. Han drev inte heller att TCO skulle vänta in HTF på denna punkt.
-TCO måste kunna ha en egen uppfattning, även om en majoritet av förbundet inte tagit ställning. Om alla ska bli klara med sina beslut kan TCO få vänta "for ever", säger Holger Eriksson.
Men vad händer om HTF säger nej till skatteavdrag på området?
-Då får HTF driva sin linje. Jag kan i ett sådant läge inte komma i efterhand och kräva att beslutet ska återkallas.
TCO föreslår i sitt skattepolitiska program en försöksperiod med skatteavdrag på hushållsnära tjänster. De kan ge en viss positiv effekt på sysselsättningen, ge svaga grupper på arbetsmarknaden möjlighet till arbete och möjligen minska svartjobben i sektorn, tror TCO. Försöksperioden ska visa om detta är riktigt.
18 studerande valde HTF
Vid årsskiftet tog 1 300 medlemmar i det studentfackliga samarbetet Tria examen. Dessa medlemmar skulle lockas över till de fack som står bakom projektet, men bara 18 personer har valt HTF.
Sedan något år samarbetar HTF med SKTF och ST i den studentfackliga organisationen Tria. De tre förbunden satsar varje år många miljoner kronor i projektet och ställer personal till förfogande. HTF satar 7 miljoner fram till och med år 2007.
Tanken är att högskolestuderande ska bli medlemmar i Tria för att få en bild av facket. Men de blir inte automatiskt medlem i något förbund när de tar examen. Istället är tanken att förbunden ska värva nya medlemmar bland de som lämnar högskolan.
Men HTF:s insats för att rekrytera nya fackliga medlemmar bland de 1 300 Tria-medlemmar som tog examen vid årsskiftet har varit begränsad. Den har inskränkt sig till medverkan i den broschyr som Tria har skickat ut med presentation av de tre facken som samarbetar.
Resultatet är att inte fler än 18 personer valde HTF.
Tria startade sin verksamhet förra hösten med en stor kampanj. De har snabbt lyckats få 17 000 medlemmar. En del av dem är visserligen personer som är tjänstelediga för studier och har ett fackligt medlemskap i botten, men värvningen till Tria har ändå varit lyckad.
Till sommaren tar över 5 000 Tria-medlemmar examen. Då ska HTF:s rutiner för att fånga upp dem fungera bättre och de yrkesinformatörer som ska föreläsa på högskolorna beräknas vara på plats.
De andra förbundet har hunnit längre. SKTF och ST har tillsammans över 20 yrkesinformatörer.
För att HTF:s miljonsatsning på Tria ska vara ekonomiskt motiverad behöver förbundet få över flera tusen nya medlemmar från högskolorna.
"Dåliga siffror för oss"
I den första kullen Tria-medlemmar som tagit examen, 1 300 personer, har 18 gått in i HTF. Vad är din kommentar?
-Det var lite dåliga siffror, men vi har ännu inget mål för hur många medlemmar studerandeverksamheten ska ge. Vi får också se resultatet mot bakgrund av att det är första året med Tria, säger Martin Johansson, ledamot i förbundsstyrelsen med stort intresse för ungdomsfrågor.
-Men vi har bestämt oss för att jobba med den här modellen under några år. När det är prioriterat är det viktigt att ha uthållighet. Det är vi annars rätt dåliga på.
Hur viktigt är det att Tria ger medlemmar till facket?
-Det allra viktigaste är att de samarbetande förbunden får medlemmar av det här, inte den exakta fördelningen mellan förbunden.
-Sif fångar upp ungefär 30 procent av sina studerandemedlemmar när de går ut i arbetslivet. En liknande siffra för oss vore trevligt. Vi vill visa att våra förbund kan vara ett alternativ till Saco.
Hur länge kan ni vänta innan förbundet måste se ett resultat?
-Jag tror att vi kan avvakta en tid. Det första året har Tria satsat på att synas och det har de verkligen lyckats med. Tanken med Tria är att locka studerande till facket och det ska verkligen bli spännande att se om vi tänkt rätt, säger Martin Johansson.
Arbetsgrupper för ett nytt förbund
Vid sitt gemensamma sammanträde i början av april tillsatte förbundsstyrelserna för HTF och Sif tre arbetsgrupper som ska utreda frågan om ett gemensamt förbund.
I utredningen "En bild av det nya" ska arbetsgruppen fundera över kärnvärden, vision och utmärkande drag för det nya förbundet. I gruppen deltar från HTF Cecilia Fahlberg och Mimmi Gibson.
Det nya förbundets avgifter, kartläggning av dubbla funktioner som finns på de två nuvarande förbunden och juridiken för en sammanslagning ska gruppen för ekonomi och administration arbeta med. I den ingår Rune Westergren och Dick Bäcklund från HTF.
Hur beslutsstruktur, kongress och demokrati ska fungera i det nya förbundet, utreder den tredje arbetsgruppen. I den ingår Lena Sippel, Frida Wintenby och Lennart Israelsson från HTF.
Den 15 maj ska grupperna rapportera och någon vecka senare träffas de båda styrelserna igen.
is och ros i ekonomin
Förra året överskreds HTF:s budget med 23 miljoner kronor. Minusresultatet har flera orsaker. Medlemsutvecklingen har varit svagare är beräknat och en del projekt ingångsattes med vetskapen om att de skulle innebära ett överskridande av budgeten.
Förbundets ekonomiska resultat är ändå mycket bra och styrelsen kunde därför besluta om en avsättning på 120 miljoner kronor till konfliktfonden. Målet är att förbundet ska klara en total konflikt på Svenskt Näringslivs område i tre veckor. Det är nu nått.
Kapitalavkastningen har även i år varit mycket god. Hittills har förbundets tillgångar ökat med 35 miljoner kronor.
Facket stämmer SOS Alarm
HTF har stämt SOS Alarm till Arbetsdomstolen (AD) för att larmpersonal som arbetar korta nattpass inte längre har förkortad arbetstid. Den som arbetar natt ska ha ett par timmar kortare arbetstid än normal arbetstid, enligt avtalet. Tvisten gäller SOS central i Malmö. Där infördes ett kortare nattpass under fredagar och lördagar då arbetsbelastningen under inledningen av natten är högre än annars. Larmoperatörer som slutar halv två eller halv tre på natten hade tidigare förkortad arbetstid, på samma sätt som de som arbetar till klockan sex eller sju på morgonen. Men år 2004 togs arbetstidsförkortningen bort. Nu vill HTF att avtalet tolkas som arbetstidslagen. Den säger att personer som arbetar minst tre timmar efter klockan 22 räknas som nattarbetare.
Sök stipendium för studier
Tjänstemän inom hotell- och restaurangbranschen kan få stipendium från HTF för utbildning. Förutsättningen är naturligtvis medlemskap i förbundet. Ansökan med namn, adress, telefonnummer, anställning, befattning och beskrivning av utbildningen skickas till HTF, förhandlingsavdelningen Box 301 02, 104 25 Stockholm.