Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF positivt till rabatt på hushållstjänster

HTF hoppas att skattesubventioneringen av hushållstjänster leder till att jämställdheten ökar och att svartarbetet minskar. Men HTF:s vice förbundsordföranden Cecilia Fahlberg betonar vikten av att tjänsterna utförs av företag som har kollektivavtal.
Publicerad
- Det är ett bra förslag från den här regeringen, säger HTF:s vice förbundsordförande Cecilia Fahlberg.
På HTF hoppas man att skatterabatten leder till att fler vita jobb skapas.
- Vi tror att det här är rätt sätt att komma till rätta med svartarbete inom hushållstjänster. Som det är nu är de som arbetar svart helt rättslösa. Vi vill se en legaliserad arbetsmarknad även på det här området, säger Cecilia Fahlberg.
HTF betonar vikten av att det är just företag som ska utföra de skattesubventionerade tjänsterna.
- Skatteverket menar att man även ska kunna anlita personer som betalar A-skatt. Det tycker vi inte är en bra ide. Arbetet ska utföras av företag och de ska ha kollektivavtal, säger Cecilia Fahlberg.
LO har kritiserat ersättningstaket på 50 000 kronor per person och år. De menar att taket är för högt och att det gynnar höginkomsttagare. Vad anser HTF?
- Vi har inom HTF inte diskuterat taket som sådant. Visst kommer det här att komma högavlönade till godo, precis som barnbidraget eller maxtaxan. Men gruppen som får tillgång till de här tjänsterna blir så mycket större nu och det tycker vi är bra, säger Cecilia Fahlberg.
HTF ser förslaget om skatteavdrag för hushållstjänster som en jämställdhetsreform.
- Det är kvinnor som idag utför den övervägande delen av hushållsarbete, vi tror att det här kan ge en möjlighet att köpa tid och att kvinnor på så sätt ska få en möjlighet att välja att göra karriär, säger Cecilia Fahlgren.
Kritiker menar att förslaget är en jämställdhetsfälla. Vänsterpartiets Josefin Brink sa i går att fokus nu flyttas från behovet av ett ökat ansvar från männen sida. Hur ser du på det?
- Jag delar inte alls den uppfattningen! Även i många jämställda, unga familjer så blir 200 procent arbete och barn för mycket. Då blir det ofta kvinnan som går ner till deltid, så är det för många i vårt förbund, säger Cecilia Fahlberg.
- Man kan inte vänta på att männen ska ta sitt ansvar.

JESSICA DALMAN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.