På HTF hoppas man att skatterabatten leder till att fler vita jobb skapas.
- Vi tror att det här är rätt sätt att komma till rätta med svartarbete inom hushållstjänster. Som det är nu är de som arbetar svart helt rättslösa. Vi vill se en legaliserad arbetsmarknad även på det här området, säger Cecilia Fahlberg.
HTF betonar vikten av att det är just företag som ska utföra de skattesubventionerade tjänsterna.
- Skatteverket menar att man även ska kunna anlita personer som betalar A-skatt. Det tycker vi inte är en bra ide. Arbetet ska utföras av företag och de ska ha kollektivavtal, säger Cecilia Fahlberg.
LO har kritiserat ersättningstaket på 50 000 kronor per person och år. De menar att taket är för högt och att det gynnar höginkomsttagare. Vad anser HTF?
- Vi har inom HTF inte diskuterat taket som sådant. Visst kommer det här att komma högavlönade till godo, precis som barnbidraget eller maxtaxan. Men gruppen som får tillgång till de här tjänsterna blir så mycket större nu och det tycker vi är bra, säger Cecilia Fahlberg.
HTF ser förslaget om skatteavdrag för hushållstjänster som en jämställdhetsreform.
- Det är kvinnor som idag utför den övervägande delen av hushållsarbete, vi tror att det här kan ge en möjlighet att köpa tid och att kvinnor på så sätt ska få en möjlighet att välja att göra karriär, säger Cecilia Fahlgren.
Kritiker menar att förslaget är en jämställdhetsfälla. Vänsterpartiets Josefin Brink sa i går att fokus nu flyttas från behovet av ett ökat ansvar från männen sida. Hur ser du på det?
- Jag delar inte alls den uppfattningen! Även i många jämställda, unga familjer så blir 200 procent arbete och barn för mycket. Då blir det ofta kvinnan som går ner till deltid, så är det för många i vårt förbund, säger Cecilia Fahlberg.
- Man kan inte vänta på att männen ska ta sitt ansvar.
JESSICA DALMAN