Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF kräver högre procent än Sif

HTF vill ha löneökningar på 4,5 procent och därtill en satsning på kvinnorna. Det kan jämföras med Sifs krav på 3,9 procent.<br />
Publicerad
Ändå anser Tommy Mases, HTF:s tf förhandlingschef, att kraven för de handelsanställda tjänstemännen ligger i nivå med industrins.
- Vi tittar på vad vi behöver i pengar räknat för att få lika mycket. Vår medianlön ligger lägre.
Och enligt Tommy Mases var det full enighet inom HTF om kraven, vilket inte hör till vanligheterna.
- Vi baxade igenom det i våra delegationer utan invändningar.
En av HTF:s utgångspunkter är att man ska kunna leva på sin lön, det gäller i första hand de lägst avlönade som oftast är kvinnor.
Ett av kraven är därför höjda lägstlöner. För 24-åringar från 15 020 till 16 300 kronor, för 20-åringar från 12 700 till 14 000 kronor. Motsvarande krav från Sif, där det inte finns någon ålderstrappa, är en höjning från 13 600 till 15 000 kronor.
Andra HTF-krav:
Fackligt inflytande över ingångslönerna.
En garanterad höjning på minst 550 kronor.
Osakliga löneskillnader ska åtgärdas utöver lönepotten.
Omställningsavtalet ska utvidgas till att omfatta åtgärder för långtidssjuka och personer i rehabilitering.
Förbättringar i restidsavtalet.
Tydligare skrivningar kring kompetensutveckling.
Att arbetsgivaren ska betala full lön för alla typer av verksamhetsrelaterad kompetensutveckling.
Tydligare regler för lönekartläggning.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.