- Den lilla människan kommer bort och byråkratin riskerar att öka.
- Men fördelarna överväger nackdelarna, särskilt den starka ekonomin och effektivitetsvinsterna, summerade Agnåker och yrkade bifall till samgåendet.
En facklig fusion med Sif fick även stöd av Claes Wärner, Östgötaavdelningen, och Rickard Bivefors, Malmö. Båda var motståndare till HTF:s planer för några år sen att gå ihop med förbunden ST och SKTF.
- Ihop med Sif kan vi skapa ett fackförbund som blir normerande på den svenska arbetsmarknaden och dessutom kan arbeta internationellt, sa Rickard Bivefors.
Kongressombudet Swante Holm, Stockholm-Gotland, ville att visionen för det nya facket ska vässas.
- Man behöver vara betydligt tuffare, bli en facklig kamporganisation. De ideologiska bitarna får inte glömmas bort.
Flera talare värnade om de lägst avlönade medlemmarna och menade att en trappa av HTF:s typ behövs även i ett kommande avgiftssystem. En enhetsavgift lika för alla skulle slå hårt mot dessa grupper, fruktade man.
Andra frågor som lyftes var hur inflytandet ska säkras i det nya förbundet för små arbetsplatsklubbar och de allmänna klubbarna.
Nästa steg i processen blir Sifs extrakongress 28-29 november. Blir det ja även där tillsätts en rad arbetsgrupper med uppgift att förbereda samgåendet, som är planerat till 1 januari 2008. De avgörande besluten tas på förbundens kongresser hösten 2007.
BJÖRN ÖIJER