När HTF valde försäkringsbolag, som ska förvalta försäkringen, blev det inget av de kända bolagen, utan förbundet anlitar försäkringsbolaget Genworth. När parterna enats om detaljer som nu arbetas fram, skrivs ett avtal från 1 mars, enligt en avsiktsförklaring.
Genworth Financial är sedan 1994 svensk filial till ett brittiskt bolag som sålts ut över börsen från tidigare majoritetsägaren, amerikanska General Electrics. De säljer försäkringar till 15 miljoner kunder, däribland inkomstförsäkring till danska fackförbund. Av 6 000 anställda arbetar ett 20-tal på Sverigekontoret i Solna som premiehandläggare, skadereglerare och säljare.
Genworth Financial är inte med i någon arbetsgivarorganisation och har inget kollektivavtal med facket om löner och allmänna villkor för personalen.
- Den frågan är helt ny för oss, säger vd Jack Lystrup-Johansson när Lön&jobb tar upp den. Till augusti 2005 ägde General Electrics över 50 procent av aktierna och bestämde allt sådant. Är det HTF:s policy att bara göra affärer med företag som har kollektivavtal? Jag ska ringa Svenskt Näringsliv och höra med dem.
Efter samtalet har han bestämt sig för att företaget ska gå med i den till Svenskt Näringsliv hörande Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation och via dem sluta kollektivavtal med försäkringstjänstemännens fackförbund FTF.
- Vi valde Genworth för att de var billigast för medlemmarna, förklarar HTF:s vice ordförande Bengt Olsson. Och för att de kunde leverera snabbt. Försäkring i egen regi tar för lång tid. 45 000 medlemmar tjänar över a-kassetaket. En del väljer bort HTF där vi har avtal och går med hos dem som inte kan förhandla för dem för att dessa har inkomstförsäkring.
Frågan om samgående med Sif, som har eget bolag för inkomstförsäkring, påverkar inte:
- Avtalet om inkomstförsäkring hos Genworth ska löpa på tre år. Skulle vår förstudie leda till beslut om samgående med Sif tar den processen ungefär lika lång tid. Blir det inget samgående med Sif måste vi göra något annat som också tar några år.
HTF kan inte heller vänta och se om det blir politiska beslut om höjt a-kassetak:
- Beslutar riksdagen att höja a-kassetaket till tio basbelopp, som socialdemokraterna utlovat, ersätter a-kassan de lönenivåer inkomstförsäkringen är tänkt för. Men det kostar mycket och skjuts kanske fram till slutet av nästa mandatperiod, så även med en sådan reform behövs en inkomstförsäkring nu, säger Bengt Olsson.