Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

HTF inkomstförsäkringen förvaltas av okänd bolag

HTF har valt försäkringsbolag för sin inkomstförsäkring. Uppdraget gick till det i Sverige okända bolaget Genworth, som nu skaffar kollektivavtal för att kunna göra affärer med facket.<br /><br />
Publicerad
Den 1 mars införs HTF obligatoriska inkomstförsäkring vid arbetslöshet för medlemmar som tjänar över 20 075 kronor i månaden. Man måste ha betalat premier i 18 månader för att få extraersättningen. Det dröjer alltså till den 1 oktober 2007 innan de första pengarna utbetalas.
När HTF valde försäkringsbolag, som ska förvalta försäkringen, blev det inget av de kända bolagen, utan förbundet anlitar försäkringsbolaget Genworth. När parterna enats om detaljer som nu arbetas fram, skrivs ett avtal från 1 mars, enligt en avsiktsförklaring.
Genworth Financial är sedan 1994 svensk filial till ett brittiskt bolag som sålts ut över börsen från tidigare majoritetsägaren, amerikanska General Electrics. De säljer försäkringar till 15 miljoner kunder, däribland inkomstförsäkring till danska fackförbund. Av 6 000 anställda arbetar ett 20-tal på Sverigekontoret i Solna som premiehandläggare, skadereglerare och säljare.
Genworth Financial är inte med i någon arbetsgivarorganisation och har inget kollektivavtal med facket om löner och allmänna villkor för personalen.
- Den frågan är helt ny för oss, säger vd Jack Lystrup-Johansson när Lön&jobb tar upp den. Till augusti 2005 ägde General Electrics över 50 procent av aktierna och bestämde allt sådant. Är det HTF:s policy att bara göra affärer med företag som har kollektivavtal? Jag ska ringa Svenskt Näringsliv och höra med dem.
Efter samtalet har han bestämt sig för att företaget ska gå med i den till Svenskt Näringsliv hörande Försäkringsbranschens Arbetsgivareorganisation och via dem sluta kollektivavtal med försäkringstjänstemännens fackförbund FTF.
- Vi valde Genworth för att de var billigast för medlemmarna, förklarar HTF:s vice ordförande Bengt Olsson. Och för att de kunde leverera snabbt. Försäkring i egen regi tar för lång tid. 45 000 medlemmar tjänar över a-kassetaket. En del väljer bort HTF där vi har avtal och går med hos dem som inte kan förhandla för dem för att dessa har inkomstförsäkring.
Frågan om samgående med Sif, som har eget bolag för inkomstförsäkring, påverkar inte:
- Avtalet om inkomstförsäkring hos Genworth ska löpa på tre år. Skulle vår förstudie leda till beslut om samgående med Sif tar den processen ungefär lika lång tid. Blir det inget samgående med Sif måste vi göra något annat som också tar några år.
HTF kan inte heller vänta och se om det blir politiska beslut om höjt a-kassetak:
- Beslutar riksdagen att höja a-kassetaket till tio basbelopp, som socialdemokraterna utlovat, ersätter a-kassan de lönenivåer inkomstförsäkringen är tänkt för. Men det kostar mycket och skjuts kanske fram till slutet av nästa mandatperiod, så även med en sådan reform behövs en inkomstförsäkring nu, säger Bengt Olsson.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.