Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hos oss är pappaledighet en merit i karriären

På Ikea är det lika naturligt för pappa som för mamma att stanna hemma med barnen. Den erfarenheten ses snarast som ett plus i karriären.<br />Denna inställning gjorde att Ikea för två år sedan blev första vinnaren av Guldnappen. Och nu föds Ikeabarn som aldrig förr.<br />
Publicerad
Ikeas personal är ganska ung och det råder något av babyboom på företaget. Det är lika naturligt att papporna tar föräldraledigt som att mammorna gör det.
För två år sedan fick Ikea HTF:s utmärkelse Guldnappen, som delas ut till företag som underlättar för föräldrar att kombinera arbete och familjeliv.

Allt vanligare med pappaledigt
Redan då tog ovanligt många pappor föräldraledigt, men nu har det blivit ännu vanligare, berättar Britt Landers, HTF-klubbens ordförande på varuhuset vid Kungens Kurva söder om Stockholm.
-Här är det en självklarhet att vara pappaledig. Det har aldrig varit några problem under min tid som fackordförande, säger hon.
Någon statistik förs inte, men det har blivit så vanligt att pappor vill vara hemma att ingen höjer ögonbrynen eller ifrågasätter det. Snarare verkar effekten ha blivit den omvända. På jobbet förväntas det att man tar ledigt när man blivit pappa.
Johan Erlandsson på redovisningen och hans sambo Anna kom överens om att hon skulle vara hemma så länge amningen pågick, men att man också skulle spara dagar så att Johan kunde ta sex månader med Carolina.
-Det kändes självklart för mig. Här är det så många som tar pappaledigt, det är aldrig något snack. Alla vet vad som gäller, säger Johan.

Och han ångrar sig sannerligen inte
-Det var underbart att vara hemma med henne och få distans till jobbet. Värderingsskalan ändras. Nu inser man vad som är viktigt i livet. Det här betyder mycket även när hon blivit äldre, hon känner sig trygg med båda föräldrarna.
Nu går Carolina på dagis och Johan jobbar heltid igen. Men i samråd med chefen har han kunnat anpassa arbetstiderna så att de passar dagislämning- och hämtning.
Anders Ekegård jobbar som förste hantverkare och har varit pappaledig två gånger - först med Gabriel som nu är åtta år och senast med dottern Love. Med henne var han pappaledig 12 månader i två omgångar.
-Vi ville att hon skulle vara hemma tills hon blev tre år. Min tjej hade pluggat så hon var hemma utan ersättning. Jag hade bättre lön så jag tog ut föräldrapengen, berättar han.
Också Anders har bara positiva erfarenheter. Det var "väldigt krångelfritt" att få ledigt och han känner att han fått en nära och djup relation till båda sina barn.
Sedan 2001 har Ikea ett system med förstärkt föräldrapenning för dem som tjänar över taket i föräldraförsäkringen (24 625 kr/mån). Det är det dock inte många Ikeaanställda som gör. Varken Johan eller Anders har kunnat dra nytta av denna förmån.
-Jag kände inte ens till det, säger Anders.

Men personalchefen visste
Det gör däremot personalchefen vid Kungens Kurva, Henrik Dider, som i februari gick på en sex månaders pappaledighet. För honom betalar Ikea ut 80 procent även av beloppet över taket.
-Men jag hade tagit ledigt ändå. Det är en självklarhet för mig och har inget att göra med vad Ikea tänker eller tycker. Jag har inte ens räknat på vad utfyllnaden ger, säger han.
Det är alltså knappast ekonomiska drivkrafter som gör att flertalet Ikeapappor väljer att vara hemma med barnen. Viktigare är den attityd som företaget intar. Den är inte bara tillåtande, utan rent av uppmuntrande.
Ingemar Hallberg, chef för Ikea Human Resources Center vid huvudkontoret i Älmhult, säger:
-Vi vill vara den goda arbetsgivaren där män och kvinnor ska ha exakt samma möjlighet att göra karriär. Detta är ett exempel på det.
Även när småbarnsföräldrar kommer tillbaka till jobbet gör företaget vad man kan för att underlätta tillvaron. Man försöker anpassa arbetstider, tillåta arbete från hemmet, undvika tjänsteresor och så vidare. Men några rättigheter är det inte fråga om, man löser det från fall till fall.

Vi får behålla duktiga medarbetare
-Från företagets sida vinner vi på att ha den här inställningen. Vi får behålla våra duktiga medarbetare och de har antagligen blivit ännu duktigare när de kommer tillbaka från ledigheten. Det är utvecklande att bli förälder, säger Ingemar Hallberg.
Några formella avtal med facket som reglerar förmånerna finns inte, trots att facket gärna hade velat ha det.
Conny Andersson, HTF-ordförande på huvudkontoret, säger att man tidigare känt ett rejält tryck från medlemmarna och legat på ledningen för att något skulle hända.
-Vi hade hellre träffat avtal om förstärkt föräldrapenning, men det vill inte företagsledningen. Därför blev det en ensidig utfästelse från arbetsgivaren.
Denna har dock fungerat alldeles utmärkt, tillägger han, och har lett till att allt fler högavlönade män tagit pappaledigt.
Conny Andersson känner inte igen den bild av att "pappaförmåner" inte anses vara en viktig fråga för facket, som kommer fram i professor Philip Hwangs forskning (se föregående artikel).
-Taket i föräldraförsäkringen är en av de största anledningarna till att kvinnornas löner släpar efter. Om det inte är en facklig fråga att jobba med det vet jag inte vad som skulle vara det, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.