Bakgrunden är Astra Zenecas flytt av sin forskningsdel i fjol, en flytt som innebar att 1 200 anställda blev av med sina jobb. Hur överlever Södertälje ett sådant dråpslag - och kan det till och med leda till något bra?
För att få fart på diskussionen och få fram konkreta förslag på vad som kan och bör göras hade Unionen på tisdagen bjudit in representanter från politik, näringsliv och fack.
Infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd (M), själv Södertäljebo, anslog tonen genom att hävda att Södertälje har förutsättningar som många andra kommuner kan avundas, bland annat vad gäller läget, kommunikationerna och befolkningstillväxten.
- Nu gäller det att sträcka på ryggen och visa ledarskap.
Under dagen återvände flera talare till samma tema: det gäller att visa stolthet över staden, och dess rykte är ett problem. Alltför många tänker på kriminalitet och sociala problem när de hör namnet Södertälje.
Ett avslutande idéforum ledde fram till ytterligare ett antal idéer.
- Nu ska det som sades analyseras. Men jag tolkade det som att det finns en samsyn om att förutsättningarna är goda, men att det finns mycket att ta tag i, säger Magnus Stafflin, ombudsman på Unionen Södertälje som varit den som dragit i trådarna för att få ihop arrangemanget.
Idéerna från framtidsdagen ska först kommenteras av kommunen, Arbetsförmedlingen, Unionen och representanter från näringslivet. Sedan är det upp till politiker och arbetsgivare att avgöra om de vill ta dem till sig.
- Vi ska jobba och verka för att våra medlemmar har jobb på företag som går bra och utvecklas. Södertälje ska vara en stad i utveckling, säger Magnus Stafflin.
- Vi vill skapa energi och ge ett extra stöd i modet att våga fatta politiska beslut och i modet att våga investera och se framåt.