Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hon jobbar för ett öppnare arbetsliv

Sommaren 2008 hade Terese Cederlöf bestämt sig för att gå med i Prideparaden. Men beslutet tvingade även fram ett annat avgörande - hon skulle komma ut som transperson på jobbet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 23 augusti 2012, kl 09:20

- Jag tänkte att jag skulle förekomma skitsnacket på jobbet. Om någon såg mig i paraden så skulle ryktet sprida sig och då var det bättre att vara ärlig och berätta innan det började skvallras.
Terese Cederlöf jobbar som platschef på Hans Andersson Recycling i Spånga. Det har hon gjort i 23 år, men för fyra år sedan lystrade hon till namnet Sven.

En vanlig dag kommer hon till jobbet vid sju, ser till att allt rullar igång, kontaktar montörer och leverantörer och ser till att personal finns på plats. Skulle det fattas folk hoppar hon i blåstället.
Det är en mansdominerad arbetsplats, där ungefär hälften är arbetare och hälften tjänstemän.

- Jag började att tala om det för tjejerna i receptionen. De tyckte att det var jätteroligt och frågade vad jag tänkte ha för kläder när jag gick i paraden.

När det blev dags att berätta för ledningen och de anställda blev det svårare.
- Jag oroade mig en del innan. Tänkte att jag skulle bli mobbad eller utfryst. Man vet ju inte hur folk reagerar när man går utanför ramarna. Men det gick över förväntan.

En del som Terese på förhand trodde skulle ta allt med ro vek undan och andra som hon trodde skulle bli svårövertygade kom med på tåget snabbt.
- Jag har så klart också fördomar om folk. Det visade sig inte minst under en kryssning med jobbet. Efter några öl är det ju populärt att hacka lite på chefen och det satt en ung kille bredvid mig som jag bara väntade på att han skulle säga någonting spydigt. Till slut lutade han sig fram och viskade: Jag tycker att det är skithäftigt att du är transa. Då tänkte jag, okej, jag måste också tänka på mina förutfattade meningar.

För några veckor sedan delade Unionen ut priset årets HBT-vänligaste arbetsplats, som i år gick till Systembolaget Västerlånggatan i Uddevalla. Arbetsplatsen jobbar med en jämställdhetsplan, som är en hjälp för enskilda butiker i arbetet mot diskriminering. Terese Cederlöf försöker också vara en förebild för ett öppet arbetsklimat. Det gör hon på två sätt.

- Dels är jag öppen med vem jag är och vilka värderingar jag har. Har man en öppen diskussion så sprids de värderingarna. Sedan har jag anställt en transperson och ska anställa en till, inte för att de har den läggningen utan för att de är dugliga arbetare.
Hans Andersson Recyclings ledning försöker att tänka på mångfald vid rekrytering, något som Terese Cederlöf tror kan vara en framgångsfaktor även i andra forum.
- Dels ser det bra ut för företaget, men framför allt så tror jag att anställda mår bättre av att jobba i grupper med människor som har olika erfarenheter.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.