Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Holger Eriksson: Det här fungerar inte

Allianspartiernas förslag verkar bygga på tanken att om du klämmer åt de arbetslösa och sjuka så kommer de i arbete och blir friska, säger HTF:s ordförande Holger Eriksson.<br />
Publicerad
- Det är en väldigt konstig hypotes. Jag vet inte var man har fått idén ifrån, förmodligen från USA. Men den fungerar inte. Folk går ju inte på a-kassa eller sjukförsäkring därför att dom tycker det är roligt eller inte vill jobba.
- Nej, det där är ett riktigt dåligt förslag. Det kommer inte att minska arbetslösheten. Folk måste ju ha något ledigt jobb att gå till.
Alliansens förslag att vissa tjänstebranscher ska slippa arbetsgivaravgift liknar HTF:s krav på skattesubventioner för hushållsnära tjänster.
- Det kan bidra till fler jobb. Men arbetslösheten får man inte bort med hushållsnära tjänster.
Är det inte bra om en vanlig HTF-medlem med jobb får en tusenlapp mindre i skatt?
- Jo, i och för sig, men i någon ände får maj ju betala den. Merparten ryker väl med höjd a-kasse- och medlemsavgift. Den ökade egenfinansieringen av a-kassan skulle innebära att avgiften måste höjas till cirka 450 kronor i månaden.
Alliansen vill ha olika avgifter beroende på arbetslösheten i branschen.
- Ja, tanken är tydligen att om anställda i en bransch med stor arbetslöshet straffas med hög a-kasseavgift så tvingas branschens arbetslösa på något sätt ut i jobb.
- En idé som diskuterats är att om staten tvingar fram höjd avgift till a-kassan så håller facken tillbaka lönekraven, och därmed skulle man på något sätt få ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet i de branscherna.
- Det är fel tänkt. Det finns inga sådana kopplingar.
Vad skulle hända, då?
- Ingenting, avgiften vart högre bara. Något annat skulle inte hända. Det där är någon sådan där marknadsekonomisk teori som inte har med verkligheten att göra.
- Om medlemsavgiften för våra medlemmar av det här skälet måste höjas med en eller två hundralappar tror jag det skulle bli precis tvärtom. Medlemmarna skulle kräva ytterligare löneökning för att kompensera den höjda kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen. Inte tvärtom: "Sänk lönekraven så att vi får en lägre a-kasseavgift". Så tror jag aldrig folk skulle resonera.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.