Båda dessa påståenden ifrågasätts av LO-ekonomerna Dan Andersson och Albin Kainelainen i en ny rapport.
Att jobb försvinner beror relativt sällan på utflyttning, skriver ekonomerna och påpekar samtidigt att det inte finns någon information om hur många jobb som flyttas till Sverige.
Vad gäller lönerna så har de svenska löntagarna haft en bra utveckling de senaste åren, visar rapporten.
- Under perioden 1996-2003 är det väldigt få grupper som fått mindre än 10 procents reallöneökning. Snittet är 17 procent. Historiskt sett är det väldigt mycket, säger Albin Kainelainen.
80 procent av Sveriges varuhandel går fortfarande till och från andra högkostnadsländer. Dessutom säljer vi ungefär lika mycket som vi köper från lågkostnadsländer. Det mesta tyder därför, enligt LO-rapporten, på att det är Sveriges nära omvärld och utvecklingen i andra högkostnadsländer som kommer att ha stor betydelse även framöver.
Internationaliseringen leder visserligen till en utjämning av lönekostnaderna. Men det betyder inte att de svenska lönerna måste sjunka, i stället är det länder som Indien och Kina som kommer närma sig Sverige.
- Priset för arbetskraft kommer att utjämnas över världen. Vi har inte blivit fattigare för att andra har blivit rikare, säger Dan Andersson.
- Maktelitens män är jätteövertygade om att lönerna måste sjunka, men determinism är inte alltid sant. Mycket mer än man tror bestäms av vad man gör i Sverige, säger Dan Andersson.
I rapporten pekar LO-ekonomerna på en rad områden som har betydelse för hur Sverige ska klara sig framöver, bland annat den grundläggande utbildningen, innovationsförmågan och arbetslivspolitiken.
NIKLAS HALLSTEDT