I ett yrkesliv där många hoppar mellan anställningar, och arbetsgivarna inte alltid satsar tillräckligt på kompetensutveckling behövs kontinuitet anser Hylander. Därför finns behov av att universitet och högskolor satsar på introduktionskurser till högre studier samt fler fempoängskurser. Större resurser skulle också kunna satsas på Kvalificerad Yrkesutbildning, KY, vilket skulle ge möjligheter att plugga och jobba samtidigt.
- KY har större träffsäkerhet än Ams när det gäller möjligheter till jobb, säger Johannes Hylander som stöder sig på uppgifter från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.
Jämfört med den offentliga sektorn utnyttjar näringslivet i mindre utsträckning möjligheten att köpa uppdragsutbildning från universitet och högskolor.
- Man skulle kunna underlätta för företagen att köpa utbildning genom subventionsmöjligheter.
Ett spektrum av åtgärder skulle ge större möjligheter för fler, menar Hylander utifrån att de som har lägst utbildning har minst benägenhet att ta studielån.
- Det handlar om att acceptera att man i framtiden måste byta yrke oftare. Efter tjugo år efterfrågas kanske inte det yrke man utbildades för. Jag tycker att man ska få studiemedel tills man fyller 60. Möjligheter skulle också finnas att fem tio år efter avslutad utbildning låna till fler terminer än dagens tolv.
Det är den första juli nästa år som gränsen för att ta fullt studiemedel höjs från 41 till 45 år och den övre gränsen höjs från 50 till 54 år. Redan vid årsskiftet får studerande med barn ett särskilt tilläggsbidrag. Det blir 480 kronor under en fyraveckors period för första barnet, 304 kronor för andra och därefter 160 kronor per barn tills barnen fyllt 18 år.
- Det är bra, men det blir fortsatt svårt att vara studerande om man inte uppfyller normen att vara en nudelätande 19-25-åring, säger Hylander som gärna skulle se att studiemedelssystemets tak för inkomst av arbete höjs.
Sif har 17 000 studerandemedlemmar, främst på högskoleingenjörs-, civilingenjörs- och systemvetarutbildningarna.
CHRISTINA SWAHN