Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

H&M skriver på avtal för bättre säkerhet

Efter den stora tragedin i Dacca, Bangladesh där över tusen människor dog i rasmassorna av en fabriksbyggnad så har bland annat H&M skrivit på ett avtal som ska leda till att arbetsvillkoren förbättras för arbetarna i Bangladesh.
Johanna Forsmark Publicerad

Enligt avtalet Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh så förbinder sig H&M liksom de andra företagen att stanna i Bangladesh och samarbeta med de fackliga organisationerna.

- H&Ms beslut att underteckna avtalet är avgörande. H&M är den enskilt största inköparen av kläder från Bangladesh, vilket ger överenskommelsen enorm kraft. Det sätter oerhörd press på andra nyckelföretag inom klädindustrin att skriva på avtalet, säger Alke Boessiger, avdelningschef, UNI Global union.

Avtalet är juridiskt bindande och innehåller krav på oberoende inspektioner, arbetstagarstyrda hälso-och säkerhetskommittéer, obligatoriska renoveringar av byggnader bekostade av företagen och fackligt tillträde till fabrikerna. Arbetarna i fabrikerna får även rätt att avbryta arbetet om det sker under sådana förhållanden att det riskerar deras hälsa.

- Företagen förbinder sig att stå för kostnaderna och avsluta sina affärer med de fabriker som vägrar att genomföra nödvändiga uppgraderingar av säkerheten. Det är dags för företagen att gå bortom vaga löften och skriva på ett bindande säkerhetsavtal, säger Alke Boessiger.

Fackliga organisationer som ILO, IndustriALL och UNI Global Union och flera arbetsrättsorganisationer arbetar intensivt för att fler företag ska skriva under avtalet innan tidsgränsen går ut vid midnatt den 15 maj. Avtalet täcker in fler än tusen fabriker och har stor betydelse för arbetstagarnas möjligheter att tillvarata sina rättigheter.

Andra multinationella företag som skrivit under avtalet är Inditex, Tesco, C&A, PVH och Chibo.  Företag som Gap, Carrefour och Marks & Spencer har fortfarande inte skrivit under avtalet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.