Den proposition som regeringen la fram i dag innehåller fler förändringar för arbetslösa.
Förutom att man vill skrota regeln om att arbetslösa under de första 100 dagarna har rätt att begränsa jobbsökandet till sitt yrke och närområde, kommer de flesta inte heller att få a-kassa under mer än 300 dagar.
Undantaget är föräldrar med barn under 18 år som kan få 450 ersättningsdagar.
Den som går utan jobb efter a-kasseperioden ska erbjudas plats i jobb- och utvecklingsgarantin, som ersätter dagens aktivitetsgaranti.
Hur den ska fungera är ännu oklart, förutom att den ska innebär individuellt utformade åtgärder och att ersättningen sänks till 65 procent, men lägst 320 kronor per dag.
- Hundradagarsregeln har aldrig varit ett yrkesskydd. Och det behövs inga tuffare regler när det gäller att flytta eller acceptera ett jobb som du är överkvalificerad för. De är redan jättetuffa, säger Sture Nordh.
- Vi anser att man måste ta hänsyn till att människor har åtaganden som gör att de är geografiskt begränsade och att ingen ska tvingas flytta, om det inte finns en handlingsplan som den arbetssökande är med på.
I stället behövs nu åtgärder för att förbättra de ekonomiska förutsättningarna, som avdragsmöjlighet för dubbel bosättning och pendling, liksom att man kommer igång med bra arbetsmarknadsutbildningar, menar Sture Nordh.
- Men då behövs också väldigt mycket pengar i jobb- och utvecklingsgarantin så att arbetslösa får hjälp att rusta sig, med kvalitetsutbildning och praktik. Och hur det blir med det får vi veta först i budgetpropositionen.
Däremot välkomnar Sture Nord att regeringen lovat ett individuellt stöd i jobb- och utvecklingsgarantin.
- Man måste stödja långtidsarbetslösa genom att ta reda på vad de kan och sedan ge råd och stöd. Att det fungerar har ju Trygghetsrådets visat genom att man fått tillbaka så många i jobb.
ANITA TÄPP