-Ja, vi har blivit drillade! erkänner inköparen Marianne Johansson.
-Alla har fått lära sig systemen för säkerhet och arbetsmiljö och ingen kan komma och säga att de inte vet.
Trångt men välorganiserat
Marianne sitter i ett trångt, men välorganiserat, rum högt upp i det stora glaskomplex som rymmer administration och koncernledning. Lokalerna är ljusa. En ny klimatanläggning ger behaglig luft. Fräscha textilier och en fruktkorg i pausrummet vittnar om att här bryr man sig om miljön.
-Det är upp till oss själva att följa reglerna, men bra rutiner och uppföljning gör att systemet fungerar. Alla föreskrifter finns lätt tillgängliga på vårt Intranet. Det är bara att gå in och kolla om man undrar över något, säger Marianne Johansson.
På kontoret är ljudnivån dämpad. Folk stressar inte omkring när de rör sig i lokalerna och i bakgrunden hörs en dämpad högtalarröst som efterlyser personalchefen.
Alla anställda har rätt att ägna sig åt friskvård en timme i veckan på arbetstid och de får sina gymkort sponsrade.
-Vi har också frivillig pausgympa två gånger om dagen. Det är skönt att lämna rummet en stund och efteråt brukar vi diskutera arbetsuppgifter eller byta några ord. Det handlar inte bara om att röra på sig. Den sociala miljön är också viktig, säger Marianne.
Luna är ett internationellt företag, med dotterbolag i sex länder. Men merparten av de 400 anställda jobbar här på huvudkontoret i Alingsås. De flesta som anställs trivs och blir kvar länge. Medelåldern är 48 år. Sjukfrånvaron är på samma nivå som på många andra företag, alltså kring fem procent. Däremot har man inte haft några arbetsolyckor de senaste åren.
I korridoren kommer en medelålders, spänstig, kort och rakryggad man gående. Det är Dan Skarpsjö, som med en gedigen facklig bakgrund som klubbordförande, skyddsombud och personalrepresentant i koncernens styrelse, för några år sedan startade ett systematiskt arbete med arbetsmiljön.
De många åren i HTF-klubben hade lärt Dan Skarpsjö hur en fråga ska drivas. Det var kanske därför som han såg möjligheten att uppnå resultat i samband med att företaget skulle genomgå miljö- och kvalitetscertifiering enligt ISO-modellen för fyra år sedan.
-Systematiskt arbetsmiljöarbete måste göras på rätt sätt och i rätt ordning. Men det handlar också mycket om att ha ledningen med sig från första början. En bra dialog uppåt är viktig, säger han.
Hans arbete har skett på företagsledningens uppdrag, men med hans fackliga bakgrund är det självklart att det skett i samarbete med HTF-klubben. Det var dess ordförande, Lillemor Svensson, som nominerade honom till stipendiet.
Även de anställda på lagret har tjänstemannavillkor. Sedan 1975 finnas bara ett kollektivavtal på företaget och det är tecknat med HTF. När alla har samma villkor blir sammanhållningen stark. Det spelade också en viktig roll när det systematiska arbetsmiljöarbetet blev en del av vardagen.
-Ja, det är något man bara gör. Man tänker inte så mycket på det längre, säger Christer Hellgren.
-Det rullar på och alla vet vad de ska göra. Staplingen på hyllorna fungerar bättre, truckarna förs fram på rätt sätt och olyckorna är färre.
-Folk tänker efter mer, läser avtal och föreskrifter mer noggrant.
Och skriver mer. Det skrivs betydligt fler tillbudsrapporter än förr.
Hans roll som skyddsombud har också förändrats under de år som Dan Skarpsjö drivit igenom den förändrade synen på arbetsmiljö:
-Nu går vi bara skyddsrond en gång i kvartalet och det fungerar bättre.
- Mitt arbete som skyddsombud handlar allt mer om den psykosociala arbetsmiljön, och den är svårare att hantera än den fysiska. Var går gränsen mellan privata problem och sådant som har med arbetsplatsen att göra, frågar Christer Hellgren.