Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Han fick rätt mot a-kassan

Karl Gustav Lind blev först av med sin provanställning - sedan blev han avstängd från a-kassan för att han sagt upp sig själv från ett tidigare jobb. Men han stod på sig och överklagade. Och fick rätt.<br />
Publicerad
Karl Gustav Lind, eller KG som han kallas, jobbade sedan 2002 på ett säljföretag i Uppsala. Han hade provisionslön och tjänade rent ut sagt uselt. När det efter några år dök upp ett nytt jobb, med betydligt högre lön, sade KG upp sig.
- På det nya jobbet tjänade jag nästan lika mycket på en månad, som jag gjort under tre månader på det gamla stället. Dessutom var det fast lön istället för provision och jag hade möjlighet att jobba hemifrån med kostnaderna betalda. Jag tyckte att det var ett mycket bättre avtal, berättar KG.
Men tyvärr varade inte KG:s flyt länge. Efter en kort tid lade den nye arbetsgivaren ner det projekt KG Lind arbetade inom och KG, som bara varit provanställd, stod nu utan jobb. Och när han sökte pengar från HTF:s arbetslöshetskassa kom nästa missräkning. Han blev avstängd i 45 dagar för att han hade sagt upp sig från sitt förra jobb.
- Jag flög i taket förstås. Jag kunde inte tänka mig att det får gå till på det här sättet, säger KG Lind.
- Alla företag som utlyser jobb kräver provanställning nuförtiden, som arbetssökande har man inget val. Det måste ju a-kassan förstå.
- Jag försökte ringa men handläggaren gick inte att få tag på via telefon och det gick heller inte att få ut någon mejladress. Det som jag tycker är mest förvånande är att man kan fatta ett sådant beslut och sedan göra sig fullständigt omöjlig att få tag på.
KG Lind hörde av sig till sin ombudsman på HTF, Thomas Fahrenholz, som också tyckte beslutet verkade orimligt.
- Hur behandlar vi våra medlemmar som dessutom har svårt att klara sig på en arbetsmarknad med dåliga villkor och många gånger usla arbeten? Det kan knappast vara lagstiftarens avsikt eller a-kassans princip att dessa medlemmar som kanske har maximal otur ska få det ännu sämre, var frågor Thomas ställde sig och a-kassan.
Enligt lagen om arbetslöshetsersättning avstängs man från a-kassan om man sagt upp sig utan giltig anledning. En giltig anledning är om man inte fått ut sin lön eller om man med ett läkarintyg kan visa att man farit illa på jobbet.

Att säga upp en tillsvidareanställning för en provanställning har varit riskabelt, och de som gjort så har blivit avstängda i 45 dagar från ersättning. Men nu finns det några rättsliga domar som pekar åt ett annat håll. Eftersom rättsläget är oklart tillämpar inte HTF:s a-kassa för närvarande de hårda avstängningsreglerna när den anställde själv valt att gå till en provanställning
KG Lind överklagade och skickade till och med ett brev till regeringen, till dåvarande arbetsmarknadsminister Hans Karlsson, där han påpekade orimligheten i lagen. Denne svarade dock med att han inte kunde lägga sig i frågan - det var en sak mellan KG och kassan, ansåg ministern.
- Jag skickade tillbaka ett frågetecken. Det är ju ändå därifrån allt styrs, då kan man inte skylla ifrån sig på någon annan, säger KG Lind.
Det lönade sig att vara ihärdig och inte ge sig. I slutet av juni i år, tre månader efter att han fått det första beslutet från a-kassan, fick KG Lind svar på sin överklagan. Han hade fått rätt och fick ut a-kassa för de 45 dagarna. Enligt a-kassornas samorganisation har nämligen en provisionssäljare tillräckliga skäl att lämna sin anställning om årsinkomsten understiger tre prisbasbelopp (drygt 119 000), vilket var fallet med KG Linds årsinkomst.
- Frågan är hur många som befinner sig i min situation men tycker att det inte är någon idé att överklaga för att det blir för jobbigt? säger KG Lind, som nu fått ett nytt jobb. Ett jobb med provanställning.
- Ja, det är klart det är provanställning. Samtliga jobb jag sökt har krävt provanställning, säger KG Lind.

KG Linds råd:
* Ha skinn på näsan och överklaga beslut. En myndighet har inte säkert alltid rätt. Det är trots allt vanliga människor som jobbar där.
Gör det inte svårare än vad det är. Skriv på vanlig enkel svenska.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.