Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Han är rätt man för jobbet"

I går stod det klart att det blir Rickard Gustafson som tar över vd-posten i SAS. Beskedet välkomnas av Unionenklubbens Sven Cahier.
- Han har gett ett väldigt väldigt gott intryck.
Linda Svensson Publicerad 17 september 2010, kl 12:43

Det är bara drygt en månad sedan som nuvarande vd Mats Jansson meddelade att han avgår. Under sin tid i SAS har han lett flygbolaget genom ett stålbad, med avyttringar av bolag, personalnedskärningar och tuffa besparingar. Men det betyder inte att Rickard Gustafson kommer till dukat bord.

- Han får inte alls ett lättare jobb, bara annorlunda. Det är ju ett betydligt mindre företag i dag, så det är en mindre komplex materia. Men besparingarna kommer att fortsätta, det är en ständig process. Konjunkturen är fortfarande väldigt känslig. Amerika har betydande problem med bland annat arbetslöshet, och så har vi ett osäkert läge i Grekland och Spanien. Det står och skälver hela tiden, även om vi har ett bättre läge nu, säger Sven Cahier.

Rickard Gustafson, född 1964, är för närvarande koncernchef i Codan/Trygg Hansa. Han har ingen erfarenhet av flygbranschen.

- Varken nationalitet eller erfarenhet från flygbolag var ett kriterium. Däremot vill vi ha en vd som är tillräckligt ung för att kunna stanna mer än några år, och det uppfyller han med råge, säger Sven Cahier.

Rickard Gustafson har erfarenhet av att jobba internationellt, bland annat i Danmark, där SAS har stor del av sin verksamhet. Men Sven Cahier tror inte att det kommer att förändra de obalanserade förhållandena mellan anställda i Sverige och Danmark, förhållanden som facken i Sverige har fört fram som ojämna ett flertal gånger.

- Nej, det tror jag inte. Vi har jättestora lönekostnadsskillnader. Dessutom ser till exempel traktamentesbestämmelserna helt olika ut i Sverige och Danmark. När vi får noll kronor kan de få 300-400 kronor. Och när vi får några hundralappar får de tusen kronor. Det är ojämnheter.

- Vi har backat tillbaka så mycket att det är fråga om vi orkar med de arbetsvillkor vi har, med krav på dygnsvila och så vidare. Här måste Unionen hävda sina gränsdragningar, så att vi får facklig styrka.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.