Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Han är årets arbetsmiljöstipendiat

Lars-Ola Särkimukka. Så heter vinnaren av Prevents arbetsmiljöstipendium 2008.
Lars-Ola har en stor del i att långtidssjukskrivningarna på LKAB i Kiruna minskat under senare år.
Ola Rennstam Publicerad

Prevents arbetsmiljöstipendium delas ut varje år till personer som aktivt arbetat för att utveckla och förbättra arbetsmiljön. Årets vinnare tillkännagavs på arbetsmiljömässan på Elmia; Lars-Ola Särkimukka, arbetsmiljöutvecklare på LKAB:s interna företagshälsovård. Priset på 30 000 kronor delades ut av LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist.

Prevents stipendiat Lars-Ola Särkimukka- Det känns fantastiskt bra. Jag hoppas på att inspirera andra att jobba vidare med arbetsmiljöfrågor. Det finns så mycket att göra på området, säger Lars-Ola Särkimukka.

En viktig del i Lars-Ola Särkimukkas arbete har varit att engagera både fack och arbetsgivare i arbetsmiljöfrågorna.

För närvarande leder Lars-Ola Särkimukka en utbildning som fokuserar på attityder och beteenden kring säkerhet. Ett problem som LKAB brottats med är en slags machokultur bland de anställda som lett till onödigt risktagande, men den börjar allt mer försvinna enligt Lars-Ola Särkimukka.

Såväl kort- som långtidssjukfrånvaron har minskat under senare år och gruvföretaget är på väg att nå målet att halvera långtidssjukfrånvaron från 2004 till 2009. Framöver vill Lars-Ola Särkimukka lära sig mer om psykosocial arbetsmiljö och stipendiepengarna går förmodligen till vidareutbildning inom det området.

De två övriga nominerade, Jan Andersson, SCA, och Unionenmedlemmen Christina Yderström på Astra Zeneca i Södertälje tilldelades hedersomnämnande samt presentkort på en utbildning i Prevents regi. Trots att hon gick miste om stipendiet var Christina Yderström nöjd.
- Det känns jättekul, jag känner mig väldigt hedrad, säger hon.

Christina är SHE-coordinator (Safety Health Environment) på Astra Zeneca och har arbetat med att förändra hälso- och säkerhetskulturen på företagets fabriker. Förutom att bygga bort riskerna på det traditionella sättet har ändrade attityder och värderingar blivit ett avgörande komplement. Under 2007 fick företaget ner antalet olyckor med 25 procent och antalet tillbud med 20 procent.
- Vi har gjorde många insatser när det gäller rutiner och att eliminera risker men vi fick inte ner olyckstalen i alla fall. Man måste ändra attityder och det är roligt att se att det faktiskt skett en stor förändring, säger hon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.