I mars hade koncernens marknad i Mellanöstern helt kollapsat.
Sedan april har en långsam återhämtning skett.
- Officiellt avlystes bojkotten den 25 april då en av Saudiarabiens religiösa ledare sa att den skulle upphöra. Men sedan dess har vi fått jobba hårt för att försöka återfå allmänhetens förtroende, säger Astrid Gade Nielsen, Arlakoncernens kommunikationschef.
Efter att mejerijätten tagit offentligt avstånd från publiceringen av Muhammed-teckningarna, beslutat bidra till humanitära projekt i området och satsat på stora annonskampanjer finns nu Arlas varor åter i cirka 20 000 av regionens butiker.
- Svårast har det varit i Saudiarabien, som var vår största marknad innan bojkotten, medan vi lyckats ganska bra i exempelvis Dubai och Qatar, säger Astrid Gade Nielsen.
- Men vi har inte längre de bästa placeringarna i butikerna, vilket är något man får kämpa sig till under lång tid.
Har ni fått dumpa priserna för att blidka återförsäljarna?
- Nej. Men vi har just inlett en butikskampanj där vi erbjuder två varor till samma pris som en för återförsäljare och kunder då vi tror det kan vara ett bra sätt att få tillbaka köpare och deras förtroende.
Ingen produktion i Sverige har, enligt Astrid Gade Nielsen, drabbats av bojkotten.
Vid den fabrik i Saudiarabien där produktionen tidigt fick läggas ned kunde den snart tas upp igen.
I juli återupptogs också en begränsad produktion av smältost för Mellanösternmarknaden vid Arlas mejeri i danska Bislev. I dagsläget har 30 av de tidigare 125 permitterade anställda börjat arbeta igen.
Vid Arlas fabrik i Ålborg kan de 39 berörda anställda börja jobba som vanligt efter semestern.
Arlas ledning ska nu diskutera hur man ska gå vidare för att försöka återta en större del av marknaden i Mellanöstern.
- Vi tror fortfarande på en comeback. Och då på att vi ändå kommer att ta tillbaka mer av vår tidigare marknad än de 50 procent som vi tror att vi har tagit tillbaka redan vid årsskiftet, säger Astrid Gade Nielsen.
Om Arla då lyckats med att ta tillbaka halva marknaden innebär bojkotten ändå att koncernen förlorat en halv miljard kronor.
- Det innebär att bönderna har förlorat i genomsnitt 40 000 kronor var, säger Astrid Gade Nielsen.
ANITA TÄPP