Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Håller tummarna för Saab

Innan veckan är slut måste Saab Automobile ha hittat en ekonomisk lösning. Det menar Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, paraplyorganisation för underleverantörer till fordonsindustrin.
Linda Svensson Publicerad 17 juni 2011, kl 13:24

- Det pågår rätt mycket nu. Saab måste klara ut förutsättningarna för framtiden under helgen. Jag vet att det jobbas stenhårt just nu.

Det har sagts att om Saab inte löser sina akuta ekonomiska problem den här veckan väntar konkurs. Men det ligger inte i underleverantörernas intresse.

- Den bästa lösningen för underleverantörerna är om det blir en fortsättning. Skulle man begära Saab i konkurs skulle man sannolikt inte få ut en euro. Men Saab måste få mycket på plats de närmsta dagarna. Under tiden rinner pengarna ut, säger Svenåke Berglie.

Han är förvånad att Saab behållit personalstyrkan i stort sett intakt, trots att produktionen stått stilla i månader vid det här laget.

- Underleverantörerna har varslat, men Saab har inte anpassat kostymen efter verksamheten precis.

Berglie håller tummarna för att Saab under helgen ska kunna lösa några avgörande knutar för fortsatt verksamhet.

- Vi känner lite till vilka planer de har, men det kan vi inte prata om. Om det går i lås skulle det vara fantastiskt, och då finns det en rimlig chans för en framtid för Saab. Men att förhandla i Saabs läge leder inte alltid till den bästa lösningen. Det är lite take it or leave it över förhandlingarna.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.