E-post kan hjälpa dig att följa med i nyhetsflödet i vilket specialämne som helst. Snart sagt varje webbplats med självaktning har ett eller flera nyhetsbrev som man kan prenumerera på, i allmänhet är de gratis.
Internet har med ett språng ökat tillgången till information och för alla som hanterar information i någon form har arbetet blivit kraftigt förändrat. Att söka på nätet är numera standardmetoden för att snabbt kolla upp något.
Om du exempelvis jobbar med import eller export kan kanske Tullverkets och Jordbruksverkets nyhetsbrev vara användbara och kanske också nyhetsbrev från handelskammare som Tysk-Svenska Handelskammaren. Sysslar du med ekonomi kan Bankföreningens nyhetsbrev vara nyttigt.
Detta är bara ett litet och slumpartat urval exempel. Det finns officiella, liksom alternativa, nyhetsbrev inom i princip varje ämnesområde. Antalet nyhetsbrev är oöverskådligt och bara du själv vet vad du har nytta av.
Kvaliteten på nyhetsbreven skiljer sig naturligtvis åt. Mycket är en
rundgång av notiser, så även om det finns tio nyhetsbrev inom ett område så kanske det räcker med att läsa ett.
Bortsett från de rena nyhetsbreven finns olika webbtjänster som kan hålla dig uppdaterad. Det finns olika tjänster där man prenumererar på ett urval nyheter som kommer via e-post. Dels kan det vara ett urval av det dagliga nyhetsflödet, dels kan du få e-post när vissa nyckelord dyker upp på nätet.
Här finns det både gratistjänster och betaltjänster.
En mera informell nyhetsförmedling kan du få från diskussionsgrupper, ofta kallade e-postlistor efter engelskans mailinglists. Precis som nyhetsbrev distribueras de via e-post. Skillnaden är att nyhetsbreven är enkelriktade, medan alla deltagare kan svara på inläggen i e-postlistorna. Men också e-postlistor fungerar i bästa fall som nyhetsförmedlare och kan också snabbt fånga upp rykten och opinioner. Som kontaktredskap mellan till exempel branschkollegor på olika arbetsplatser är e-postlistor suveräna. I sämsta fall är e-postlistor forum för inbördes käbbel. (Men då är det bara att gå ur den listan.)
Prenumeration på nyhetsbrev sköts via en webbsida medan prenumeration på e-postlistor vanligen hanteras med e-post. När du går med i en e-postlista får du oftast ett introduktionsbrev. Spara det! Där står nämligen hur man ska göra för att gå ur listan, pausa den och andra uppgifter som kan vara svåra att hitta sedan.
Den uppmärksamme läsaren har vid det här laget antagligen tänkt tanken att så här mycket information via e-post fungerar inte, det kommer att bli kaos i datorn. Men med vissa principer för e-posthanteringen kan du undvika informationsstressen. Det finns en metod som gör att all den här mejlen blir överskådlig och hanterlig: filtrering av e-posten.
Det första är att du bör skaffa två e-postadresser. En e-postadress
(lämpligen din gamla) reserverar du för din vanliga e-post. Den andra
e-postadressen använder du för alla dina prenumerationer av nyhetsbrev och
annat.
Så här kan du filtrera e-posten:
Det ska vara två inkorgar, en allmän och en personlig. Allt som ska till dig personligen filtreras till mappen Personligt, eller vad du vill kalla
den. Alla nyhetsbrev och diskussionslistor ska dessutom filtreras till
var sin mapp.
Den vanliga Inkorgen ska egentligen förbli tom, men i praktiken
blir den sällan det. Nyhetsbrev byter ofta rubrik och avsändare och då
fungerar inte ditt filter. Då är det praktiskt att slippa få de mejlen
blandade med den e-post som är riktad till dig personligen, tills du har
hunnit justera filtret.
Dessutom, om du anmäler dig till många tjänster på
nätet ökar risken för spam, och det är bättre att få spam i den allmänna inkorgen än i din personliga inkorg.
Med det här systemet behöver du inte drabbas av informationsstress. Varje nyhetsbrev ligger i sin egen mapp och väntar. Du lär dig snabbt vilka nyhetsbrev du behöver kolla varje dag, vilka det räcker att titta på en gång i veckan och vilka som räcker att se till en gång i månaden.
Är du extra stressad en dag kan du strunta i nyhetsbreven, de ligger ju lugnt och väntar på dig tills du får tid för dem.
Med största sannolikhet märker du att en del nyhetsbrev har du inte det minsta nytta av. Då kan du avbeställa dem, men om du inte hinner, spelar det inte så stor roll. De värdelösa nyhetsbreven ligger ju stilla i sin mapp utan att ställa till det för dig.
Så småningom blir alla mapparna med nyhetsbrev ett eget arkiv, sökbart med e-postprogrammets sökfunktion. Väljer du att radera nyhetsbreven efterhand finns oftast gamla utgåvor sökbara på nyhetsbrevets webbplats.