Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hälften missnöjd med chefen

Har du anmält dig sjuk fast du inte var det? Är du missnöjd med chefen? Tycker du att blandade åldrar på en arbetsplats ökar kreativiteten?
Kelly Services har tagit tempen på anställda i Sverige och i 33 andra länder.
Eva Karlsson Publicerad

I Sverige har sju procent av arbetstagarna anmält sig sjuka trots att de var friska. I Norge har tolv procent missbrukat sjukdagarna, i Finland åtta procent, och i Danmark har 20 procent myglat. Låtsasepidemin är större i Thailand där 41 procent någon gång har farit med osanning om sitt hälsotillstånd. Ärligast är personalen i Frankrike, bara fem procent har dragit till med en sjukdom för att slippa gå till jobbet.

- Sedan är ju frågan om hur ärlig man är när man svarar, säger Louise Kjellberg, HR & Services Manager på Kelly Services.

100 000 arbetstagare i 34 länder har deltagit i undersökningen. Hälften av dem är missnöjda med sin nuvarande chef, han eller hon är inte tillräckligt bra på att berömma och belöna sina anställda. I Sverige är motsvarande siffra 46 procent. I Turkiet är 77 procent missnöjda med sin chef, sedan kommer Luxemburg (65 procent), Italien (63 procent), Polen (60 procent), Finland och Tyskland (59 procent).

De bästa cheferna hittar man i Indien och Thailand, där "bara" 37 procent är missnöjda med sina bossar.

Hur vill man helst bli belönad, med pengar eller extra ledighet? Sverige toppar listan på att svara extra ledighet eller tid för utbildning (44 procent). 33 procent av de tillfrågade skulle välja pengarna och resten har inte bestämt sig. Övriga länder föredrar pengar framför andra slags belöningar. I Malaysia tar 70 procent helst pengarna, tätt följt av Singapore och Ungern (69 procent).  

I Sverige anser drygt hälften att blandade åldrar på en arbetsplats ökar produktiviteten. Vi ligger på femte plats på denna lista. Toppar gör Tyskland, Frankrike, Portugal och Indien. I Ryssland tror bara tjugo procent på blandade åldrar, ändå svarar åttio procent att de aldrig har upplevt någon åldersrelaterad konflikt. I Sverige tycker 45 procent att de har upplevt en sådan konflikt. Det är ingen större skillnad på vad olika åldersgrupper svarar. 41 procent av både 18-29-åringarna och 48-65-åringarna svarar ja. Hos 30-47-åringarna svarar 44 procent att de har upplevt konflikter som har sitt ursprung i åldersskillnader.

                     

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.