Mer än sex av tio av dem under 33 år anser att deras kompetens och arbetsinsats motiverar en högre lön än de har i dag, visar en enkät bland drygt 1 000 medlemmar. Samtidigt är det de yngre som har haft högst löneökningar de senaste två åren. 32 procent av de svarande har fått mer än sex procent. Bland de äldsta, över 52 år, är det bara 12 procent som fått mer än sex procents löneökning under 2008 och 2009. 30 procent har fått mindre än tre procent eller ingen lönehöjning alls på två år, medan de flesta, 38 procent, har fått mellan tre och sex procent.
55 procent upplever att de har litet eller inget inflytande över lönesättningen. Bland kvinnor är andelen betydligt högre - 70 procent.
En anledning till det dåliga inflytandet över lönen kan vara bristen på lönesamtal. Fyra av tio hade inget lönesamtal med chefen förra året. Tre av tio uppger att chefen sätter lönen på egen hand, utan att ens förhandla med facket.
Frågan om lön är viktig i avtalsrörelsen, anser de flesta. Kvinnor vill i större utsträckning än män likställa krav på trygghet, kompetensutveckling och jämställdhet med lönekraven. 83 procent av kvinnorna tycker att det är lika viktigt, jämfört med 69 procent av männen.
Så hur mycket tjänar de svarande? Bland männen är det 43 procent som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden, bland kvinnorna blott 18 procent. Mer än var tredje svarande ligger mellan 25 000 och 30 000 i månadslön.