Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Haja att det ska bli lattjo!

"Jag har vandrat långa vägar", sjunger romerna på sin nationaldag i dag. Och visst är vägen lång och krokig för minoriteten som alltjämt får kämpa för sina rättigheter.
Eva Karlsson Publicerad 8 april 2013, kl 08:45

Svenskan har tagit flera ord från romani, som tjej, lattjo (kul) och haja (förstå). Men vad har romerna fått tillbaka? Fram till 1959 fick de inte bo kvar mer än tre dagar på samma plats. Rätten till skolgång och bostad fick de kämpa sig till.

Lagen tillåter inte att man för statistik över hur många som tillhör en minoritet, men man räknar med att det finns någonstans mellan 20 000 och 100 000 romer i Sverige. Tillsammans med samer, tornedalingar, judar och sverigefinnar hör de till Sveriges nationella minoriteter. FN erkände romerna som internationell minoritetsgrupp den 8 april 1971.

De första romerna kom till Sverige 1512, men de som redan bodde här blev inte alls glada över främlingarna som bar så besynnerliga, färggranna kläder. Vägen har varit lång för dem, precis som de sjunger i dag, men fortfarande kommer de inte alltid fram - till affären eller till bensinstationen. Campingplatserna verkar heller inte så glada i att ta emot romer.

Fakta

Romska nationaldagen den 8 april 2013 firas med mat, musik och underhållning på bland annat Romska Kulturcentret i Malmö.

Eva Karlsson